nieuws

Minister wacht op Europa met toelating elektrische step op de weg

Schade 2042

De elektrische step wordt voorlopig nog niet toegelaten op de openbare weg. Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen zegt in antwoord op Kamervragen dat haar ministerie nog steeds bezig aan een definitief Toelatingskader voor ‘bijzondere bromfietsen.’ Het verzekeren van elektrische steps is daardoor ook nog niet mogelijk, maar van ongeduld is bij verzekeraars nog geen sprake.

Minister wacht op Europa met toelating elektrische step op de weg

“Wij zijn niet voornemens ze te gaan verzekeren”, zegt Douwe Boeijenga, directeur van fiets- en bromfietsverzekeraar Enra. Volgens Boeijenga is het risico op schade veel groter dan bij fietsen. “Ze zijn ook niet op slot te zetten. Je hebt al wel deelprojecten met steps, maar dan worden ze overal maar neergegooid met alle schade van dien.”

Niets op de plank

Bij Unigarant ligt er volgens een woordvoerder ook geen draaiboek klaar voor de komst van een nieuw kader. “We hebben geen concrete plannen op de plank liggen, maar we hebben wel behoefte aan duidelijke regelgeving”, zegt een woordvoerder van de ANWB-dochter. Er komen bij Unigarant wel acceptatieaanvragen binnen voor de steps. Contact met het ministerie is niet, dat is volgens de woordvoerder aan moederbedrijf ANWB en het Verbond.

Negatief milieueffect

D66-Kamerlid Rutger Schonis vraagt de minister ook of de steps een alternatief kunnen zijn voor ander gemotoriseerd vervoer in de stad. Van Nieuwenhuizen haalt daarop een onderzoek aan naar de deelconcepten, waaruit geen positief beeld naar voren komt. De steps die na gebruik overal neer kunt zetten, worden daar weer opgehaald met zware dieselvoertuigen. Als de gebruiker die step heeft genomen in plaats van de tram, is er zelfs sprake van een negatief milieueffect.

Reageer op dit artikel