nieuws

Kifid: Roest op de remschijven is geen storing, maar schade

Schade 5823

Bij de aanschaf van zijn Volkswagen koos een consument bij de dealer voor de ‘Extra Garantie.’ In feite een verzekering van het Amersfoortse volmachtkantoor VVS Assuradeuren. Tijdens een APK wordt de auto afgekeurd vanwege roestvorming op de remschijven. De herstelkosten van 525 euro wijst VVS af, omdat schade en slijtage aan remschijven is uitgesloten van dekking. Volgens de consument gaat het echter om een storing. Kifid gaat er niet in mee.

Kifid: Roest op de remschijven is geen storing, maar schade

De klant meent dat niemand in het normaal taalgebruik roestvorming als schade of slijtage zal benoemen. In de voorwaarden staat wel dat er dekking is in het geval van elektronische of mechanische storingen. Omdat overmatige corrosie ertoe leidt dat de auto bij het remmen naar links of naar rechts zal trekken, kwalificeert dat volgens hem als een mechanische storing.

Fysieke aantasting

VVS is van mening dat roestvorming gewoon schade is en zeker geen storing. En als het wel een storing was, dan zou er nog steeds geen vergoeding zijn omdat remschijven expliciet worden uitgesloten van dekking. Het kantoor vraagt zich bovendien af waarom de remschijven vervangen moeten worden als er geen sprake zou zijn van schade? Roest is volgens hen een fysieke aantasting van het materiaal en dus schade.

Van Dale

De geschillencommissie pakt het woordenboek erbij voor de definitie van schade. Daar wordt als uitleg ‘waardevermindering (door geweld).’  “Naar het oordeel van de Commissie is als gevolg van de roestvorming sprake van waardevermindering van de remschijven. Dit brengt mee dat sprake is van schade in de zin […] van de Voorwaarden […]. Gevolmachtigde heeft de claim van Consument dan ook mogen afwijzen door een beroep te doen op dit artikel.” De uitspraak is bindend.

Duiding bij uitspraken in de am:kifid-uitsprakenbank

In de am:kifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.

Reageer op dit artikel