nieuws

Aon heropent beursvloer: ‘Voorkomen dat underwriter onder e-mails bedolven wordt’

Schade 8277

Elke dinsdag tot eind december tovert Aon het bedrijfsrestaurant om in een ouderwetse, fysieke verzekeringsbeurs. In eerste instantie om de verlengingen en wijzigingen voor relaties per 1 januari in goede banen te leiden, maar chief broking officer van Aon Hans Groot sluit niet uit dat er ook nieuwe business plaatsvindt aan de tafels.

Aon heropent beursvloer: ‘Voorkomen dat underwriter onder e-mails bedolven wordt’

De hele wereld digitaliseert en Aon heropent de fysieke beursvloer. Hoewel het klinkt als het eetcafé waar de stoelen aan de kant gaan zodat er gedanst kan worden, is het volgens Groot zeker geen ludieke actie.

“De directe aanleiding is dat er veel meer opzeggingen zijn dan in het verleden. Dat zagen we aankomen. Daar willen we graag met verzekeraars over spreken”, zegt Groot. “We hebben een heel groot restaurant, dus het is niet zo ingewikkeld om acht tafels opzij te zetten.

En verzekeraars komen graag langs voor een nieuwe beursvloer?
“Ja. Onze grote zorg is dat underwriters straks bedolven worden onder honderden ongelezen emails. Verzekeraars delen die zorg. Dus dan vallen we terug op face-to-facecontact. Zo kunnen we heel gericht door de belangrijke posten heenlopen en hoeven we elkaar niet met e-mails te bestoken. Daar is het aantal opzeggingen en wijzigingen te hoog voor.”

Bespreken jullie alleen de posten die niet stilzwijgend verlengd worden of worden er ook nieuwe risico’s geplaatst?
“Dit geeft wel een kans om tegelijkertijd nieuwe business te bespreken. En er zullen verzekeraars zijn die posten bij ons opzeggen. Dat kan, en dan hebben we de markt in de zaal. Waar de een opzegt, heeft de ander apetite.”

Er zullen verzekeraars zijn die posten bij ons opzeggen. Dat kan, en dan hebben we de markt in de zaal

We hebben hier de VNAB toch voor in Nederland?
“Als Aon willen we onderscheidend zijn. Dit initiatief hebben we dus zelf genomen. We voorzagen de opzeggingen en ik heb de indruk dat we het op deze manier gestructureerd aanpakken. Andere makelaars doen het op een andere manier.”

Dit project loopt tot en met december. Is er ook een kans dat de beursvloer blijft?
“Dat verwacht ik niet. We zien dat de markt verhardt en roepen verzekeraars op om geleidelijker met wijzigingen te komen. 1 april, 1 juni en 1 juli zijn ook stevige data. Ik ga ervan uit dat we tegen die tijd weer in een regulier proces zitten. Maar als je straks twee knoeperds van orkanen krijgt, dan kan de situatie weer helemaal anders zijn. Maar mijn persoonlijke inschatting is dat het niet per definitie een blijvertje wordt.”

Reageer op dit artikel