nieuws

Streep door assurantiebelasting brede weersverzekering

Schade 1278 PA

Boeren betalen vanaf 2020 geen assurantiebelasting meer over de brede weersverzekering. Het kabinet schrapt het belastingtarief van 21% in de vandaag gepresenteerde belastingplan. Ook over de WGA-eigenrisicoverzekering hoeft straks geen assurantiebelasting meer betaald te worden.

Streep door assurantiebelasting brede weersverzekering

De maatregel moet het aantrekkelijker maken voor boeren om een brede weersverzekering af te sluiten. Na de bijzonder droge zomer van 2018 bleken veel agrariërs niet verzekerd tegen schade door extreem weer. Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft zo’n 10 procent van de akkerbouwers een weersverzekering afgesloten.

De roep om deze maatregel klonk al langer. Minister Carola Schouten van Landbouw kondigde bovendien aan dat de schadedrempel wordt verlaagd naar 20%. Nu ligt die drempel 10 procentpunt hoger.

Premiesubsidie

Op dit moment kunnen boeren al wel een vergoeding van maximaal 65% van de premie voor de brede weersverzekering. Die bijdrage gaat omlaag naar hoogstens 63,7%. Dat heeft te maken met Europese wetgeving die het lidstaten toestaat maximaal 70% steun over premie inclusief belasting te geven. De premiesubsidie en het schrappen van de assurantiebelasting komen vanaf 2020 samen op die 70% uit.

Reageer op dit artikel