nieuws

René Collé vertrokken bij Yarden

Schade 5503

Interim-directeur René Collé is vertrokken bij Yarden. Als reden hiervoor noemt de uitvaartverzekeraar dat de taak van Collé erop zit. Zijn verantwoordelijkheid was volgens de Yarden-woordvoerder om met een herstelplan te komen.

René Collé vertrokken bij Yarden

“Op 1 augustus 2019 was Yarden weer in herstel. Daarmee is zijn opdracht afgerond. Wij hebben grote waardering voor de manier waarop de heer Collé dit heeft gerealiseerd”, aldus een woordvoerder van Yarden. Ze geeft aan dat de solvabiliteitsratio van Yarden met het herstelplan en de uitvoering ervan weer aan de wettelijke vereisten voldoet.

Naturapolissen

Onderdeel van het herstelplan is dat de waarde van de naturapolissen met ingang van 2020 worden bevroren op het niveau van dit jaar. Concreet betekent dit dat de toekomstige kostenstijgingen en inflatie voor rekening van de (nabestaanden van) de klanten komen wanneer zij na 31 december dit jaar overlijden. Alleen bijverzekeren kan dit voorkomen.

Begrip

In juli meldde Collé in een interview op amweb dat hij verwacht dat verzekerden snel begrip opbrengen dat de waarde van de enkele honderdduizenden polissen worden bevroren. “Klanten zijn blij dat ze weer een pakket hebben, terwijl ze jarenlang in de veronderstelling leefden dat ze een sommenverzekering hadden.” In een radio-uitzending van Radar van afgelopen weekeinde bleek dat de wijzigingen van de polissen niet op begrip van de meeste verzekerden kunnen rekenen.

AVVL

De overname van uitvaartverzekeraar AVVL in 2001 ligt onder meer ten grondslag aan de problemen bij Yarden. Toen kwam de verzekeraar in het bezit van 380.000 pakketpolissen. Door de oplopende kosten van een uitvaart werd dat onbetaalbaar. In 2007 besloot Yarden al deze polissen om te zetten in een sommenverzekering, maar twee jaar geleden moest de verzekeraar dat gedwongen terugdraaien. De solvabiliteit liep als gevolg hiervan zo ver terug dat Yarden onder curatele kwam te staan van DNB.

Orde op zaken

Collé werd in maart aangesteld als interim-directeur om orde op zaken te stellen. Formeel was hij de opvolger van de eind vorig jaar vertrokken directeur Uitvaartverzekeringen Serge Evers. Die verliet Yarden omdat hij toe was aan een nieuwe carrièrestap.  Hij werkt inmiddels bij De Haan Advocaten & Notarissen. Enkele maanden geleden vertrok ook directievoorzitter Ron Bavelaar, die inmiddels bestuursvoorzitter van Univé is.

Reageer op dit artikel