nieuws

Kopstaartbotsing schopt het tot het hof: Interpolis gewoon aansprakelijk

Schade 8064

Een hoger beroep over de aansprakelijkheid in een kopstaartbotsing is uitzonderlijk. Een man die op de A12 een klant van Interpolis op zijn achterbumper kreeg, had het gerechtshof in Arnhem nodig om zijn gelijk te halen. De verzekeraar uit Tilburg kon niet aantonen dat er plotseling onnodig geremd was en moet de schade van 5.000 euro alsnog vergoeden.

Kopstaartbotsing schopt het tot het hof: Interpolis gewoon aansprakelijk

Wat was er gebeurd op de snelweg? Het was zondagmiddag en het was niet druk op de A12. Beide auto’s reden lange tijd achter elkaar op de rechterbaan met een constante snelheid van 100 km per uur. Een verkeerssituatie die de rechter omschrijft als ‘niets bijzonders aan de hand.’ Volgens de eiser reed hij simpelweg met het verkeer mee. Zijn minderjarige dochter zat op de achterbank.

Airbag

De chauffeur die achterop reed, verklaarde echter dat er zeer abrupt geremd werd. Zonder noodzaak zou de snelheid teruggebracht zijn tot 40 à 50 kilometer per uur. De bijrijder van de Interpolis-klant verklaarde bij de rechter dat er lange tijd veel ruimte was tussen beide auto’s, en toen ‘plotseling een flits en een airbag in mijn bakkes.’

Geen aansprakelijkheid

Voor Interpolis was dat reden om geen aansprakelijkheid te erkennen en de verzekeraar werd daarin gesterkt door de rechtbank. Volgens het hof in Arnhem is er echter geen bewijs dat er abrupt geremd was. Het enige bewijs dat door Interpolis geleverd werd, was de verklaring van de eigen klant. De klant die zelf zei pas op het laatste moment remlichten te hebben gezien.

Onvoldoende afstand

“Gelet op deze verklaringen is het hof van oordeel dat [appellant] heeft bewezen dat [Interpolis-klant] inderdaad onvoldoende afstand heeft gehouden, waardoor hij zijn auto niet tijdig tot stilstand kon brengen”, schrijft de rechter. “In hoger beroep heeft de verzekeraar haar bewijsaanbod niet herhaald en het hof ziet (nu alle meerderjarigen die in beide auto’s zaten gehoord zijn en geen ander bewijs voorhanden lijkt) ook geen aanleiding de verzekeraar alsnog in de gelegenheid te stellen (aanvullend) tegenbewijs te leveren.”

De uitspraak van de rechtbank werd vernietigd. Interpolis moet de schade vergoeden en betaalt ook ruim 1.500 euro aan gerechtelijke kosten.

Reageer op dit artikel