nieuws

Kifid: eigenaar Porsche draait zelf voor schade door diefstal op

Schade 6399

De eigenaar van een Porsche kan fluiten naar een vergoeding van verzekeraar Anvar na diefstal van zijn voertuig. Hoewel de man maar kort de auto verliet om een toegangshek te sluiten, wist een onbekende er met zijn voertuig vandoor te gaan. Hij had volgens de verzekeringsvoorwaarden de sleutel uit het contact moeten halen bij het verlaten van het voertuig om diefstal te voorkomen. De geschillencommissie van Kifid vindt dat zijn schade van bijna 90 mille daarom voor eigen rekening komt.

Kifid: eigenaar Porsche draait zelf voor schade door diefstal op

Op 8 februari 2018 stapte de automobilist in zijn voertuig en reed een parkeerterrein bij zijn bedrijf af. Hij stapte op een meter afstand van het toegangshek uit de auto, liep naar de schuifpoort om die af te sluiten, zoals hij dat elke dag deed. Op de bewuste dag ging het echter mis. In de korte tijd dat de Porsche met draaiende motor voor het hek stond, zag iemand kans op de bestuurderstoel plaats te nemen en weg te rijden met het kostbare voertuig.

Normale voorzichtigheid

Hij claimde de schade van bijna € 90.000 bij Anvar, maar kreeg het deksel op zijn neus. De verzekeraar wees de claim af met als argument dat hij niet de normale voorzichtigheid in acht heeft genomen. In de voorwaarden staat dat diefstal niet wordt vergoed wanneer het alarm ten tijde van de diefstal niet in werking is en/of een sleutel onbeheerd in het voertuig is achtergelaten. Beide waren aan de orde.

Ernstige mate van schuld

De Porsche-eigenaar liet het er niet bij zitten en stapte naar de geschillencommissie van Kifid, omdat hij meent dat verzekeraar alleen een beroep kan doen op de normale voorzichtigheidsclausule als sprake is van een ernstige mate van schuld bij verzekerde. Volgens de commissie kan echter “niet gesproken worden van een moment van onbedachtzaamheid, waarvoor de verzekering wel dekking zou moeten bieden”. De commissie voert daarbij aan dat niet vaststaat dat de man tijdens het afsluiten van de hek zicht had op het voertuig.

Hoge waarde

“Hij heeft verklaard dat hij een geluid hoorde en toen hij omkeek, zag hij dat een man in zijn auto was gestapt. Integendeel moet worden aangenomen, dat consument zich in een situatie bevond waar hij niet onverwacht is afgeleid door personen of gebeurtenissen. Consument heeft aldus een situatie laten ontstaan waarin diefstal een meer dan reële mogelijkheid was, daar waar hij op eenvoudige wijze deze situatie had kunnen voorkomen door de sleutels uit het contact te halen toen hij de auto verliet om de poort dicht te schuiven. Dit alles geldt des te meer nu de auto een hoge waarde vertegenwoordigde.”

De uitspraak is bindend.

Duiding bij uitspraken in de am:kifid-uitsprakenbank

In de am:kifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.

Kennissessie Kifid Cases op 24 september

Op dinsdagmiddag 24 september staan diverse praktijkcases centraal op de kennissessie Kifid Cases van am:academy. Hier praten verzekeringsadvocaten financieel dienstverleners aan de hand van recente Kifid-uitspraken bij over de nieuwste inzichten op het terrein van advies, zorgplicht en kleine lettertjes. Aanmelden kan op am:web.

Reageer op dit artikel