nieuws

Kamervragen over gewijzigde verzekeringsdekking hagelschade zonnepanelen

Schade 10799

De PvdA-Kamerleden William Moorlag en Henk Nijboer hebben Kamervragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Financiën over het verzekeren van zonnepanelen tegen hagelschade.

Kamervragen over gewijzigde verzekeringsdekking hagelschade zonnepanelen

Aanleiding is een onderzoek van Solar Magazine dat stelt dat enkele grote verzekeraars zijn gestopt met het vergoeden van onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen. Volgens het magazine vergoeden Interpolis, Centraal Beheer en Avéro Achmea, die alle onder de Achmea Groep vallen, geen niet-zichtbare schade meer aan zonnepanelen. Hiertoe zouden de polisvoorwaarden van de woonhuisverzekering zijn gewijzigd. FBTO, ook Achmea, vergoedt volgens het magazine de schade nog wel.

Draagvlak zonnepanelen

De Kamerleden willen weten of de informatie in het magazine correct is. “Zo ja, betekent dit dat een substantieel deel van de woningeigenaren nu niet meer tegen deze schade verzekerd is en hoe groot is dat deel? Zo nee, wat is er dan niet waar?” De Kamerleden zijn van mening dat het noodzakelijk is dat woningeigenaren zich goed kunnen verzekeren tegen hagelschade om draagvlak te behouden voor zonnepanelen. “Deelt u die mening?”, vragen ze aan de ministers.

Overleg met Verbond

De Kamerleden verzoeken de ministers om in overleg te treden met het Verbond van Verzekeraars om te bevorderen dat verzekeraars voortaan weer wel de genoemde hagelschade onder hun verzekering laten vallen.

Klachten

Aanleiding voor het onderzoek van Solar Magazine zijn klachten van zonne-energiebedrijven dat steeds vaker sprake is van discussie met verzekeraars over het vergoeden van de schade aan zonnepanelen als gevolg van hagelschade. “De zonnepanelen met optische schade vergoedden verzekeraars wel, maar de zonnepanelen met onzichtbare schade werden onderwerp van discussie.” De klagers hadden de ervaring dat in 2016 schade probleemloos werd vergoed.

Microcracks

In 2016 richtte een extreme hagelbui Noord-Brabant in korte tijd voor meer dan een half miljard euro schade aan. Ook zonnepanelen raakten beschadigd. “Door de inslag van hagelstenen kunnen haarscheurtjes in de zonnecellen ontstaan – zogenoemde microcracks – waardoor na een langere periode de stroomproductie van de zonnepanelen steeds verder afneemt. Bovendien kunnen er hotspots ontstaan die een oorzaak van brand kunnen zijn”, aldus Solar Magazine.

Polisvoorwaarden

Verschillende klanten van verzekeraars constateerden dat de polisvoorwaarden zijn gewijzigd in de afgelopen jaren, waardoor onzichtbare schade bij zonnepanelen niet meer onder de dekking van de woonhuisverzekering valt.

Reageer op dit artikel