nieuws

‘Geïnteresseerde werkgever kan arbocontract het best pro forma opzeggen’

Schade 1186

De mkb-verzuimontzorgverzekering neemt waarschijnlijk geen hoge vlucht in 2020. Nog niet alle verzekeraars hebben hun product en premies gecommuniceerd, waardoor het onmogelijk is de diverse producten te vergelijken. Michiel Blankvoort, directeur van De Verzuimeconoom, raadt adviseurs aan om geïnteresseerde klanten te adviseren het contract met de huidige arbodienst al dan niet pro forma op te zeggen vóór 1 oktober.

‘Geïnteresseerde werkgever kan arbocontract het best pro forma opzeggen’

Blankvoort was vandaag een van de deelnemers aan de paneldiscussie tijdens het mini-seminar over de mkb-ontzorgverzuimverzekering van Adfiz en het Verbond van Verzekeraars in Nieuwegein. Onder leiding van Adfiz-directeur Enno Wiertsema ging hij in discussie met Antoine Reijnders van het Verbond en Anneloes Goossens van VNO-NCW en MKB Nederland, over de nieuwe verzekering die in januari op de markt komt.

Keurmerk

Achmea, ASR, Sazas, De Goudse, Nationale-Nederlanden en Aegon gaan de nieuwe verzekering uit de koker van Sociale Zaken in elk geval aanbieden. Mogelijk volgen een jaar later nog andere verzekeraars die het bij de verzekering behorende keurmerk mogen voeren. Nationale-Nederlanden maakt vandaag bekend dat het het keurmerk heeft ontvangen. Aegon en Achmea meldden dat al eerder. Verzekeraars gaan het product wel onder een eigen naam aanbieden.

Arbodiensten buitenspel

De nieuwe verzekering heeft als onbedoeld neveneffect dat veel arbodiensten buitenspel worden gezet. De meeste verzekeraars kiezen namelijk voor samenwerking met één of enkele grotere arbodiensten. Ook de koppeling met bepaalde salarispakketten die verzekeraars als eis stellen, is een geregeld gehoorde klacht. “Die ruimte hebben verzekeraars”, zegt Reijnders van het Verbond daarover.

Meer mogelijkheden

Verzekeraars die de verzekering aanbieden moeten zich aan een aantal randvoorwaarden houden. “Er zijn een aantal minimumeisen”, stelt Goossens. “Maar die zeggen niets over de rest van het product.” De beleidssecretaris van VNO-NCW en MKB Nederland onderstreept dat het niet het doel is dat alle werkgevers de nieuwe verzekering afsluiten. “Het is een optie die in de markt is gezet en we brengen het niet als de enige ware optie die er is.”

Factsheet

Adfiz en het Verbond hebben een factsheet gemaakt voor adviseurs met een korte uitleg over de nieuwe verzekering. De belangrijkste raad aan adviseurs is dat ze vooral goed moeten nagaan wat het specifieke beleid is van de verzekeraars op het gebied van arbodienstverlening. Ook wordt hun geadviseerd aandacht te hebben voor de huidige contracten met bijbehorende opzegtermijnen om niet in de knel te komen. De meeste contracten bij arbodiensten gaan jaarlijks in op 1 januari en hebben een opzegtermijn van drie maanden.

Reageer op dit artikel