nieuws

Fietsexperiment Interpolis moet jongere bewust maken van smartphonegebruik in verkeer

Schade 833

Interpolis houdt samen met Team Alert en de Stichting Wetenschappelijk onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een fietsexperiment met het doel de verkeersveiligheid te verhogen.

Fietsexperiment Interpolis moet jongere bewust maken van smartphonegebruik in verkeer

Duizend jongeren tussen de 14 en 17 jaar doen hier de komende tijd aan mee door de app Phono op hun telefoon te installeren. Voor elke minuut dat ze fietsen en hun telefoon niet gebruiken, verdienen ze punten.

Bewustzijn

Het experiment moet het bewustzijn rond het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer vergroten en het effect van een nieuwe oplossing toetsen. Uit eerder onderzoek van Interpolis blijkt dat dat 71% van de jongeren de telefoon gebruikt op de fiets. Data van de Stichting Wetenschappelijk onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ) laat zien dat bij 68% van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt en smartphonegebruik hiervan de belangrijkste oorzaak is.

Onoplettendheid

“Onoplettendheid en afleiding speelt een steeds grotere rol”, zegt Yvette Melis, die bij Interpolis verantwoordelijk is voor slimme oplossingen en diensten die de verkeersveiligheid vergroten. Jongeren zorgen in toenemende mate voor verkeerschade. “Autobestuurders in de leeftijd 18 tot 24 jaar zorgen voor meer schades dan bestuurders in andere leeftijdscategorieën. Daarnaast zien we dat de groep 14- tot 17-jarigen voor opvallend meer zogenoemde eenzijdige schades zorgt. 71% van deze leeftijdsgroep gebruikt de telefoon op de fiets. Uit eerder onderzoek weten we dat deze jongeren hun gedrag doorzetten in de auto en dat is zorgwekkend.”

We willen en kunnen meer doen dan alleen de schade vergoeden

Verkeersongevallen

Melis geeft aan dat zowel de materiële als immateriële schade van verkeersongevallen stijgt. “We kunnen en willen meer doen dan alleen schades vergoeden. Om jongeren bewust te maken van het probleem, inzicht te geven in de risico’s en te toetsen of een recent ontwikkelde app effect heeft op het gedrag van jongeren organiseren we een groot fietsexperiment.”

Phono

De test met de fiets houdt in dat een grote groep jongeren Phono gebruiken en daarbij gevolgd worden door wetenschappers van SWOV om het effect vast te stellen van het appgebruik. Voor elke fietsminuut ontvangen de deelnemers punten. Die worden omgezet in euro’s en gedoneerd aan stichting Noordzee. Uit groepsgesprekken met jongeren blijkt dat sparen voor een goed doel voor positieve motivatie zorgt om het gedrag te veranderen

Automodus-app

Interpolis heeft eerder ook al initiatieven genomen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Zo ondersteunt de verzekeraar projecten die de verkeersveiligheid moeten vergroten door klanten geld te laten ‘verdienen’ met veilig gedrag. Automobilisten die gebruikmaken van de AutoModus-app van de verzekeraar spaarden bijvoorbeeld automatisch 1 euro per 100 kilometer die ze rijden in de auto-modus, dus zonder dat ze afgeleid kunnen worden door berichtjes of push-meldingen.

Reageer op dit artikel