nieuws

Zakkenrollers verplaatsen werkterrein naar de kust in zomermaanden

Schade 1709

Warme stranddagen trekken ook zakkenrollers aan. Uit cijfers van het CBS blijkt dat zakkenrollerij in de maanden juli en augustus sterk toeneemt in de kustgemeenten, terwijl het in de rest van Nederland juist minder vaak voorkomt. De meest voorkomende vorm van zomerse criminaliteit in de kuststreek is ‘eenvoudige diefstal’, wat volgens CBS neerkomt op het wegnemen van een telefoon of zonnebril.

Zakkenrollers verplaatsen werkterrein naar de kust in zomermaanden

Van alle aangiften van zakkenrollerij in de kustplaatsen, vindt ruim een kwart plaats in de twee zomermaanden. De frequentie valt overigens mee: tussen 2016 en 2018 waren dat gemiddeld 100 meldingen per jaar voor alle kustgemeenten samen. Eenvoudige diefstal (690), fietsendiesftal (580), oplichting (330) en diefstal uit een personenauto (300) komen allemaal vaker voor in de badplaatsen.

Reisverzekering

De slachtoffers van zakkenrollerij zijn meestal op bezoek in de kustgemeenten. Volgens het CBS wordt ruim twee derde van alle aangiften gedaan door mensen die niet in dezelfde gemeenten wonen. Wil zakkenrollerij binnen Nederland gedekt zijn op een reisverzekering, dan moet er meestal sprake zijn van een vooraf geboekte overnachting.

Reageer op dit artikel