nieuws

Willem Bol: ‘Verzekeraar als opsporingspartij is een schandelijke ontwikkeling’

Schade 3661

Verzekeraars gaan het OM voeden met dossiers om van fraude verdachte klanten voor de strafrechter te krijgen. De politie kampt met capaciteitsproblemen en wordt zo overgeslagen. Willem Bol is misschien wel de bekendste van fraude betichte verzekeringsklant van Nederland. Hij vindt het een schandelijke ontwikkeling. “Verzekeraars blijven zich bedienen van bedenkelijke tactieken.” Bol is inmiddels bezig met een burgerinitiatief voor bad faith-wetgeving.

Willem Bol: ‘Verzekeraar als opsporingspartij is een schandelijke ontwikkeling’

“In Nederland heb je recht op een eerlijk proces. Onafhankelijke weging”, zegt Bol. “Een objectieve partij kan echt onderzoek doen. Dat is iets anders dan een compleet dossier dat is aangeleverd door een verzekeraar, dat zet je meteen op een ronde achterstand.” Bol werd rondom zijn arbeidsongeschiktheid door Generali van verzekeringsfraude beschuldigd. Daarop zetten ook de Amersfoortse en Zwitserleven zijn uitkeringen stop. Hij vecht er al jaren tegen bij verschillende instanties. De zaak ligt inmiddels bij de Hoge Raad.

Niet objectief

Bol verwacht niet dat de dossiers die het Openbaar Ministerie inzet bruikbaar zijn voor een rechter om een oordeel over te vellen. “Het gevaar is dat de objectiviteit van de onderzoeken niet klopt. Ze kunnen een geconstrueerd dossier aanleveren waardoor je al gekruisigd bent nog voor het Goede Vrijdag is”, zegt Bol. Een punt van bezwaar dat ook aangehaald werd door emeritus hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout. In het AD zegt Van Kalmthout dat je kunt verwachten dat er tunnelvisie optreedt bij een partij die een financieel belang heeft bij opsporing.

U-bocht

Bol vertelt dat Zwitserleven hem ooit zei dat ze geen aangifte zouden doen vanwege de capaciteitsproblemen bij de politie. “Met deze U-bocht hadden ze me natuurlijk al lang opgeknoopt. Later is me nog een schikking aangeboden. Dus ik ben een fraudeur, maar ze willen wel schikken. Ik ben er niet op ingegaan. Het gaat mij ook om eerherstel.”

Burgerinitiatief

De oud-quizmaster en tv-producent is momenteel bezig met een burgerinitiatief om bad faith-wetgeving naar Nederland te halen. “Wat verzekeraars doen is deny, delay and deflect. Ze traineren de zaak net zolang tot mensen aan de bedelstaf raken.”

Met de door Bol gewenste bad faith-rechter kunnen verzekeraars of andere bedrijven een boete opgelegd krijgen als een gedupeerde kan aantonen dat een besluit veel te lang duurt. De rechter kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, alleen of de doorlooptijd redelijk is. Als de rechter vindt dat het te lang duurt, dan betaalt de overtreder een boete aan zowel de rechtbank als de benadeelde. “Dat is de enige manier om machtige partijen te breken”, aldus Bol.

Reageer op dit artikel