nieuws

Alarmcentrales zetten zich schrap voor Maria-Hemelvaart

Schade 3863

Maria-Hemelvaart is een feestdag die in Nederland amper gevierd wordt. In katholiek Zuid-Europa is dat heel anders. Aanstaande donderdag is alles dicht en veel bedrijven plakken daar een vrije vrijdag aan vast. Voor alarmcentrales betekent zo’n lang weekend middenin de vakantie extra drukte. “Garages zijn dicht, vrachtvervoer rijdt niet. We moeten voor die tijd zoveel mogelijk kapotte auto’s gerepareerd hebben”, zegt Markus van Tol van de ANWB Alarmcentrale.

Alarmcentrales zetten zich schrap voor Maria-Hemelvaart

Tot grote problemen leidt de drukte voorlopig niet bij de ANWB. Van tekorten in het aantal vervangende voertuigen is volgens Van Tol geen sprake. “We hebben een eigen vloot met vervangend vervoer. Voor de zomer beginnen we al depots te maken waar die auto’s staan. Dat zijn honderd verschillende plaatsen in Europa. Dit jaar hebben we daar nog geen problemen.”

Diagnoses

Ook bij alarmcentrale Eurocross wordt al rekening gehouden met extra drukte komend weekend. “Overleg met onze partners in het buitenland wordt zo veel mogelijk naar voren gehaald”, zegt woordvoerder Rosanne Koopman. Volgens Koopman probeert Eurocross de diagnoses van kapotte auto’s voor donderdag binnen te hebben. “Soms lukt dat niet, dan is het voor ons en de klant belangrijk verwachtingen te managen.”

Offerfeest

Eurocross ziet overigens dezelfde soort drukte ontstaan in vooral Turkije, waar momenteel het Offerfeest wordt gevierd. “Maandag tot en met donderdag is daar alles dicht”, zegt Koopman. “Daar hebben we ook vooraf in onze capaciteit rekening mee gehouden.”

Extra medewerkers

SOS International voorziet aanstaande vrijdag en de eerste dagen na het weekend een toename van het aantal hulpvragen en zet daar extra medewerkers voor in. “Op donderdag wordt er lokaal niet geholpen. Dan komt de extra activiteit bij ons op vrijdag”, zegt Hans Coffeng, directeur van CED, eigenaar van alarmcentrale SOS.

Economie

Coffeng ziet sowieso een toename in het aantal hulpvragen ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens hem komt dat omdat het goed gaat met Nederland. “Dat is de economische situatie. Er wordt gewoon meer gereisd, dan zijn er navenant meer hulpvragen.”

Technische hulpvragen

Eurocross ziet die stijging ook terug. In de maand juli registreerde de alarmcentrale 17 procent meer technische hulpvragen dan dezelfde periode een jaar eerder. Op medisch gebied steeg het aantal meldingen met 9 procent. Een exacte verklaring kan Eurocross daar niet op plakken.

Reageer op dit artikel