nieuws

Vrijstelling assurantiebelasting brede weersverzekering per 2020 stap dichterbij

Schade 1087

Het kabinet voorziet in een vrijstelling van de assurantiebelasting voor boeren die zich willen beschermen tegen schade aan hun gewassen door extreem weer. Landbouwminister Carola Schouten hoopt de vrijstelling voor de brede weersverzekering nog in het belastingplan op te nemen dat per 1 januari 2020 van kracht wordt.

Vrijstelling assurantiebelasting brede weersverzekering per 2020 stap dichterbij

Dat schrijft de minister in een brief ze vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. Schouten is over de invoering van de vrijstelling nog in overleg met de Europese Commissie. Den Haag en Brussel kijken hoe het schrappen van de assurantiebelasting geregeld kan worden naast al bestaande Europese steunkaders. Boeren kunnen nu al een tegemoetkoming krijgen in de premiekosten van de verzekering.

Droge zomer

De wens voor vrijstelling van de assurantiebelasting bestaat al langer. Na de extreem droge zomer van 2018 kwam de invoering in een stroomversnelling. Veel boeren bleken niet verzekerd tegen schade door de weersomstandigheden. In een motie riep de Tweede Kamer het kabinet op haast te maken met afschaffing van het belastingtarief van 21% over de brede weersverzekering.

Nederland kent al vrijstellingen van de assurantiebelasting op onder andere AOV, zorgverzekeringen, levensverzekeringen en transportverzekeringen.

Reageer op dit artikel