nieuws

Verzekeraars keren jaarlijks 96 miljoen euro uit aan letselschadeslachtoffers

Schade 833

Gemiddeld krijgen jaarlijks bijna 16.000 mensen een letselschadevergoeding van een Nederlandse verzekeraar. De gemiddelde vergoeding bedraagt 6.100 euro en het totaalbedrag komt op ruim 96 miljoen euro. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars uitgezocht in opdracht van staatssecretaris van Financiën Menno Snel.

Verzekeraars keren jaarlijks 96 miljoen euro uit aan letselschadeslachtoffers

De Tweede Kamer had om de inventarisatie gevraagd om de financiële gevolgen te onderzoeken als letselschadevergoedingen vrijgesteld worden van vermogensbelasting. Het Verbond maakte een gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Daaruit valt niet op te maken of er sprake is van een stijging of daling van de uitkeringen.

Schatkist

Het is lastig om te voorspellen hoeveel de schatkist misloopt bij een fiscale vrijstelling. Zeker lijkt wel dat vooral verzekeraars profiteren van de maatregel, omdat bij de vaststelling van de schadevergoedingen rekening wordt gehouden met de fiscale gevolgen. Uitkeringen zullen waarschijnlijk lager uitvallen.  (Klik op de afbeelding om te vergroten)

Moeilijkheden

Snel zegt in de brief aan de Kamer dat het lastig is om een berekening te maken, omdat niet bekend is hoe letselschadeslachtoffers het geld inzetten. Het kan op een spaarrekening worden gezet, maar bijvoorbeeld ook worden aangewend om de hypotheek mee af te lossen.

Derving

De staatssecretaris maakte daarom een berekening waarin hij uitgaat van de grootst mogelijke fiscale derving. De complete schadelast wordt op spaarrekeningen gezet en alle ontvangers beschikken al over meer spaargeld dan het heffingsvrij vermogen van 30.000 euro. Met een belastingdruk van 1 procent, betekent dat een derving van 1 miljoen euro per jaar, per jaargang. Als de uitkering gemiddeld 20 jaar standhoudt, dan betekent dat jaarlijks 20 miljoen euro minder belastingopbrengsten.

Omgekeerd

In het omgekeerde geval, waarin geen enkele ontvanger al over eigen vermogen beschikt, zijn er maar 500 slachtoffers die een vergoeding hoger dan 30.000 euro krijgen. De jaarlijks derving bedraagt dan minder dan 0,5 miljoen euro per jaar, ofwel 10 miljoen euro voor alle jaargangen.

Nieuw onderzoek

“Kortom, de bandbreedte is groot, zowel qua aantallen personen die met een eventuele vrijstelling te maken zouden krijgen als het budgettaire beslag”, schrijft Snel. De staatssecretaris wacht nog nader onderzoek af op welke manier letselschadevergoedingen buiten de vermogensrendementsheffingen gehouden kunnen worden. De uitkomsten verwacht hij met Prinsjesdag.

Reageer op dit artikel