nieuws

Vijf keer zo veel claims in Scheveningen na vonkenregen jaarwisseling

Schade 2003

Het aantal uitgekeerde schadeclaims na de Scheveningse vreugdevuren tijdens afgelopen Oud & Nieuw ligt ruim vijf keer zo hoog als na een ‘gemiddelde’ jaarwisseling. Dat blijkt uit een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. Bedragen kunnen de verzekeraars nog niet noemen.

Vijf keer zo veel claims in Scheveningen na vonkenregen jaarwisseling

Verzekeraars hebben 236 gedekte schades in de boeken staan die zijn binnengekomen op 1 en 2 januari 2019 in de postcodegebieden van Scheveningen. In de jaren 2015 tot en met 2018 waren dat in de zelfde regio gemiddeld 45 schades per jaarwisseling. Het gaat om cijfers van alle schadeverzekeringen. Die zijn nog niet uitgesplitst naar schadeoorzaak, maar volgens een woordvoerder van het Verbond leert de ervaring dat het in zo’n negentig procent van de gevallen om schade door brand gaat.

Analyse op postcodegebied

Twee metershoge vreugdevuren op het strand bij Scheveningen mondden in de nieuwjaarsnacht uit in een vonkenregen die veel schade aanrichtte aan huizen en auto’s. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) analyseerde de schades op Scheveningse postcodes. In de meeste gevallen gaat het om brandschade op woonhuis- en autoverzekeringen. Ook voor enkele campers hebben verzekeraars brandschade uitgekeerd.

De cijfers gaan enkel om gedekte schades. Veel in de as gelegde fietsen vallen hier niet onder, omdat weinig mensen een fietsverzekering hebben afgesloten.

Aansprakelijkheid

Hoeveel de nieuwjaarsschade door de vreugdevuren in harde euro’s bedraagt, is nog niet bekend. Ook zou het aantal uitkeringen nog kunnen toenemen, omdat niet bekend is of alle verzekeraars hun schadecijfers al hebben doorgegeven aan het CVS.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet nog onderzoek naar de vreugdevuren in Den Haag, onder andere naar de aansprakelijkheidskwestie. Volgens een woordvoerder van het Verbond kunnen verzekeraars uitgekeerde schades proberen te verhalen op de aansprakelijke partij. Of dat ook gaat gebeuren, weet hij niet. Die beslissing nemen verzekeraars individueel.

Reageer op dit artikel