nieuws

Schade door natuurrampen relatief laag in eerste halfjaar 2019

Schade 583

De wereldwijde verliezen door natuurrampen bedroegen in de eerste zes maanden van dit jaar 73 miljard dollar. Dat is fors lager dan het gemiddelde van 121 miljard dollar over de afgelopen 10 jaar. Ook de verzekerde schade is veel lager: 20 miljard dollar dit jaar tegenover een gemiddeld van 36 miljard dollar.

Schade door natuurrampen relatief laag in eerste halfjaar 2019

Het eerste halfjaar van 2019 kende 163 natuurrampen, waarvan overstromingen in Iran en een cycloon in India en Bagladesh de grootste economische schade aanrichtten. In beide gevallen ging het om meer dan 8 miljard dollar. Het gemiddelde sinds 2000 is 180 natuurrampen en andere weergerelateerde schades per halfjaar.

Kleinere en middelgrote rampen

Dat blijkt uit cijfers die Aon publiceerde in het rapport Global Catastrophe Recap. Volgens de verzekeringsonderneming kenmerkten de eerste zes maanden van dit jaar zich door veel kleine en middelgrote rampen. Die hadden weliswaar veel lokale impact, maar vanuit historisch oogpunt was de economische schade beperkt.

Overigens liggen de weer- en natuurschades in lijn met het langjarig gemiddelde. Aon zette de verliezen door natuurrampen sinds 1980 op een rij. Gemiddeld bedraagt de economische schade in het eerste halfjaar 74 miljard dollar. Daarvan blijkt door de jaren heen gemiddeld 19 miljard dollar verzekerd.

Munich Re

Munich Re maakte deze week ook de schadecijfers voor natuurrampen in het eerste halfjaar bekend. De Duitse herverzekeraar noteerde 15 miljard dollar verzekerde schade. Dat is lager dan het gemiddelde van 18 miljard over de afgelopen 30 jaar. De totale economische schade bedroeg 42 miljard dollar. Volgens Munich Re was bij veel natuurrampen de verzekerde schade extreem laag doordat de verzekeringsgraad in de getroffen landen heel laag is.

Reageer op dit artikel