nieuws

Hof: Mens blijft feitelijk bestuurder zelfrijdende auto, niet de autopilot

Schade 1631

Ook al rijdt een zelfrijdende auto op de automatische piloot en kan de automobilist de handen van het stuur halen, hij blijft voor de wet feitelijk bestuurder. Dat betekent ook dat hij geen mobiele telefoon mag vasthouden.

Hof: Mens blijft feitelijk bestuurder zelfrijdende auto, niet de autopilot

Dat bepaalde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vandaag in het hoger beroep van trendwatcher Vincent Everts. Hij kreeg in 2017 twee bekeuringen voor het vasthouden van een telefoon achter het stuur. Volgens hem was dat onterecht omdat niet hij maar de autopilot feitelijk de bestuurder zou zijn. Hij hoefde slechts toezicht te houden op de autopilot van zijn Tesla Model X.

De kantonrechter gaf hem daarin vorig jaar ongelijk. De trendwatcher op het gebied van digitale innovatie ging in beroep om de politiek te wijzen op verouderde wetgeving. Hij kreeg opnieuw het deksel op de neus.

Rijinstructeur

Everts’ advocaat Tjalling van der Goot maakte een vergelijking met een rijinstructeur, die volgens de verkeerswet wel een telefoon mag vasthouden. Een instructeur is tijdens een les verantwoordelijk maar bestuurt de auto zelf niet, betoogde Van der Goot.

Volgens het hof is Everts met het bedienen van de autopilot wel degelijk feitelijk bestuurder. Volgens de Wegenverkeerswet is een bestuurder “elke persoon die één of meer bedieningsorganen van een motorrijtuig hanteert en door middel daarvan de voortbeweging of rijrichting van het motorrijtuig beïnvloedt”. Met het inschakelen van het autopilot-systeem en het ingeschakeld houden, wordt de voortbeweging beïnvloed, aldus het hof. “Het gebruikmaken van een dergelijk systeem betekent dat de betrokkene als feitelijk bestuurder dient te worden aangemerkt.”

Signaal richting wetgever

De vergelijking met de rijinstructeur gaat niet op. Die is juridisch bestuurder. Dat is de enige uitzondering volgens de wet. Daarom mag een instructeur wel een telefoon in de hand houden.

Everts en zijn raadsman hadden vooral gehoopt dat het hof een signaal zou geven richting de wetgever. Het hof laat zich niet uit over de toekomst. “De wetgever moet met de technische ontwikkelingen meelopen; regel het”, aldus Van der Goot tegen persbureau ANP. Het hof wilde niet meegaan in een symbolische boete. Everts moet gewoon de bekeuringen betalen.

Reageer op dit artikel