nieuws

1 op 12 internetgebruikers slachtoffer van cybercrime

Schade 801

Zo’n 1,2 miljoen internetgebruikers van 12 jaar en ouder waren in 2018 slachtoffer van digitale criminaliteit. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vermogensdelicten, zoals aankoopfraude of nepfacturen. Jongeren zijn het vaakst de dupe.

1 op 12 internetgebruikers slachtoffer van cybercrime

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de politie. In 2018 zei 8,5% van de internetgebruikers van 12 jaar en ouder slachtoffers te zijn geweest van cybercrime. Jongeren tussen 12 en 25 jaar leden met 12% het vaakst schade. Van de 65-plussers was nog geen 4% slachtoffer.

Aankoopfraude

Vermogensdelicten komen het meest voor. Daarmee kreeg vorig jaar 4,6% te maken. Hacken staat met 1,8% op de tweede plaats. Andere digitale criminaliteit bestaat uit ‘interpersoonlijke incidenten’, oftewel stalking, bedreiging en laster, en identiteitsfraude zonder financiële schade.

Binnen de vermogensdelicten werden internetgebruikers met 2,7% het vaakst slachtoffer van fraude bij online aankopen. Ze betaalden voor diensten of goederen die niet werden geleverd. Daarnaast is bij 0,5% geld van de rekening gehaald of zijn betalingen gedaan vanaf de rekening. Ook van Wangirifraude (een vorm van belfraude) was 0,5% van de internetgebruikers slachtoffer. Microsoftscam, nepboetes en -facturen en verkoopfraudes kwamen minder vaak voor. Hiervan werd 0,2% de dupe.

Van aankoopfraude doet bijna een kwart aangifte. Van hacken is dat veel minder: nog geen 3%.

Reageer op dit artikel