nieuws

‘Veilig gebruik rijhulpsystemen moet in drie jaar met 20 procent omhoog’

Schade 559

Het veilig gebruik van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) moet de komende drie jaar met 20 procent omhoog. Dat staat in het convenant dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Verbond van Verzekeraars en nog veertig partijen vandaag hebben ondertekend.

‘Veilig gebruik rijhulpsystemen moet in drie jaar met 20 procent omhoog’

Deze ADAS-alliantie, waartoe ook Focwa, Bovag, RAI en de ANWB behoren, wil de bekendheid van rijhulpsystemen vergroten. Ook willen de ondertekenaars het gebruik promoten. Verzekeraars willen vooral inzetten op systemen die verkeersveiligheid echt verbeteren. Er bestaan veel ADAS-systemen, maar volgens het Verbond van Verzekeraars is het zaak dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Nu nog zitten er te veel gadgets bij die niets bijdragen aan de verkeersveiligheid, of die zelfs verslechteren.

Certificering

Alle partijen die het convenant hebben ondertekend, koppelen daaraan een eigen uitvoeringsplan met te nemen acties. Het Verbond wil laten onderzoeken hoe rijhulpsystemen bijdragen aan het voorkomen van ongevallen en het verminderen van (letsel)schade. Daarnaast gaan verzekeraars samen met andere brancheverenigingen zoals Bovag, Focwa en RAI de haalbaarheid onderzoeken van het invoeren van een certificeringsregeling voor fabrieks- en aftermarket-rijhulpsystemen.

Reageer op dit artikel