nieuws

Steunzoolfraudeurs moeten Univé Zorg tonnen terugbetalen

Schade 2900

De eigenaresse en de bedrijfsleidster van een inmiddels failliet podo-instituut in het Noord-Hollandse Stompetoren moeten beiden bijna € 0,5 miljoen vergoeden aan Univé Zorg voor het plegen van verzekeringsfraude een jaar of 10 geleden. Beiden zijn bovendien veroordeeld tot gevangenisstraffen van 9 tot 12 maanden, waarvan een deel voorwaardelijk en 180 tot 240 uur dienstverlening.

Steunzoolfraudeurs moeten Univé Zorg tonnen terugbetalen

Het tweetal heeft tussen 2009 en 2011 enkele honderden valse declaraties opgemaakt voor onder meer het leveren van steunzolen. De dames declareerden bij de zorgverzekeraar ten onrechte een bedrag van ongeveer € 3 miljoen door valsheid in geschrifte te plegen. Behalve voor het leveren van onder meer steunzolen, werden ook fictieve behandelingen gedeclareerd bij Univé Zorg. Soms kregen zelfs baby’s die nog maar amper het levenslicht hadden gezien steunzolen aangemeten.

Privé-uitgaven

De miljoenenopbrengsten kwamen ten goede aan onder meer een verbouwing van de praktijk en privé-uitgaven. Wie precies schuldig is voor welk deel van de fraude is niet helemaal duidelijk geworden, omdat beide dames elkaar als kwade genius aanwijzen. Beiden moesten zich bij de meervoudige kamer van de Haarlemse rechtbank ook verantwoorden voor faillissementsfraude. Hiervan zijn ze echter vrijgesproken.

Hogere eis

De officier van justitie eiste 2,5 jaar celstraf tegen de eigenaresse en 2 jaar tegen de bedrijfsleidster. De uiteindelijke straf viel lager uit, omdat de rechtszaken erg lang op zich hebben laten wachten. De eigenaresse kreeg de hoogste straf, de bedrijfsleidster moet iets minder lang zitten.

Univé kondigde in 2012 al aan schade te gaan verhalen op in elk geval de eigenaresse van het instituut.

Reageer op dit artikel