nieuws

Schatting schade noodweer tientallen miljoenen euro’s

Schade 731

Het noodweer van de twee afgelopen nachten heeft naar verwachting voor tientallen miljoenen euro’s aan schade opgeleverd door omgewaaide bomen, wateroverlast, hagel en blikseminslagen met brand aan woonhuizen en/of bedrijfspanden. Met deze eerste ruwe schatting komt het Verbond van Verzekeraars na een inventarisatie onder grote verzekeraars.

Schatting schade noodweer tientallen miljoenen euro’s

De stichting Salvage, die namens de Nederlandse schadeverzekeraars eerste hulp biedt bij woningbranden en woningschades na noodweer, moest 69 keer in actie komen. Vanmorgen meldde het verbond wellicht pas over enkele weken met een schadebedrag te kunnen komen.

Twee nachten noodweer

Het is uitzonderlijk dat er twee avonden/nachten achter elkaar sprake is van noodweer verspreid over het land. Dit zorgt vaak voor extra schade als gevolg van half losliggende dakpannen en reeds beschadigde bomen. “Bij dit weer is het moeilijk de totale schade in te schatten, vooral bij hagel is het heel lastig om er modellen op los te laten. Verzekeraars zijn nu vooral druk hun klanten te helpen. Dat is het allerbelangrijkste”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het verbond.

Ruwe schatting

De door het verbond gehanteerde storm- en watermodellen zijn alleen in te zetten als de neerslag en wind boven bepaalde parameters uitkomen. Omdat het noodweer verspreid over Nederland plaatsvond, is het niet mogelijk om met behulp van deze modellen een meer gedetailleerde schaderaming af te geven.

Anticiperen op klimaatverandering

Volgens het verbond is het noodzakelijk om als samenleving meer te anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering. Het verbond onderzoekt samen met partners hoe verzekeraars én maatschappij zo goed mogelijk kunnen inspelen op veranderende risico’s, en deze verzekerbaar te kunnen houden. Hiervoor voert het verbond gesprekken met ministeries, regionale overheden, DNB en belangenorganisaties.

Reageer op dit artikel