nieuws

Noodweer richt veel schade aan

Schade 1787

Het noodweer dat afgelopen nacht over het land trok heeft veel wateroverlast en stormschade veroorzaakt. Het Verbond van Verzekeraars kan nog geen schatting geven van de omvang van de schade. Stichting Salvage meldt alle zeilen te hebben moet bijzetten om gedupeerden te helpen en noodmaatregelen te treffen.

Noodweer richt veel schade aan
Omgevallen bomen op de Amstel in het centrum van Amsterdam. De zware onweersbuien van woensdagavond hebben in het hele land voor overlast en schade gezorgd.

Afgelopen nacht kreeg Salvage 41 meldingen te verwerken; de nacht ervoor, toen ook sprake was van noodweer, lag dit aantal op 28. De eerste meldingen kwamen gisteravond rond 22.00 uur binnen. In de voorgaande nacht ging het voornamelijk om stormschades als gevolg van omgewaaide bomen, vannacht betrof het vooral wateroverlast en blikseminslagen met brand tot gevolg.

Noord-Holland

De meeste meldingen komen uit Noord-Holland, dat met 40% van de Salvage-meldingen het zwaarst werd getroffen. De Salvage-inzetten waren vooral gericht op meldingen vanuit de brandweer, waarbij directe hulp en ondersteuning noodzakelijk was.

Extreme regenval

De extreem zware regenval zorgde in het hele land voor veel hinder. Door hevige windstoten en grote hagelstenen ontstond veel schade. Hulpdiensten rukten uit vanwege omgewaaide bomen en weggewaaide daken.

Bliksemontladingen

De zwaarste windstoot van 127 kilometer per uur werd gemeten in Utrecht, aldus Weeronline. Normaal valt volgens het weerbureau in de maand juni gemiddeld 68 mm regen, maar lokaal was dat nu ruim 40 mm. Weeronline noteerde tijdens de buien ongeveer 72.500 bliksemontladingen. Vanuit het westen van het land kwamen meldingen binnen van hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee.

Gevolgschade

Verzekeraar Interpolis ziet veel  zogeheten gevolgschade, waarbij bijvoorbeeld een dag eerder een dakpan is losgewaaid en daardoor de dag erop waterschade is ontstaan. In totaal ontving Interpolis de afgelopen twee dagen 1.500 schademeldingen, waarvan 1.250 aan huizen en de rest aan auto’s.

Het Verbond van Verzekeraars verwacht over enkele weken in beeld te hebben hoe groot de schade daadwerkelijk is. In maart kregen verzekeraars ook veel claims te verwerken toen een storm over delen van Nederland trok.

Reageer op dit artikel