nieuws

NN-klant ensceneert botsing met huurauto, maar vergeet GPS-tracker

Schade 5947

Een consument die via een volmachtkantoor een autoverzekering sloot bij Nationale-Nederlanden, is terecht opgenomen in de frauderegisters. Kifid achtte voldoende bewezen dat de man een aanrijding met een huurauto in scène had gezet om de schade zonder premiegevolgen te claimen. De huurauto die hem aangereden zou hebben, was volgens de GPS-gegevens van het verhuurbedrijf nooit op de locatie van het ongeval geweest.

NN-klant ensceneert botsing met huurauto, maar vergeet GPS-tracker

De fraudeur vertelde dat de bestuurder van de huurauto in april 2016 geen voorrang verleende en tegen zijn auto aanreed. Daarop zouden ze samen een zijstraat in zijn gereden om de schadeformulieren in te vullen. Omdat de NN-klant geen rijbewijs bij zich had, is de bestuurder van de huurauto later die avond nog langs zijn huis gekomen om de ontbrekende zaken in te vullen. De schade bedroeg ruim 11.000 euro.

GPS

De tegenpartij reed echter in een auto die was uitgerust met een track and trace-systeem. Daaruit bleek dat de huurauto ten tijde van het ongeval niet in de buurt was van de plaats waar de aanrijding zou hebben plaatsgevonden. Volgens de consument is dat alleen te verklaren door de mogelijkheid dat het GPS-systeem die dag niet naar behoren werkte. Die tegenwerping miste doel omdat wel zichtbaar was dat de huurauto die avond een half uur voor het huis van de consument geparkeerd stond.

Niet betwist

Volgens de Geschillencommissie staat Nationale-Nederlanden in haar recht met de afwijzing van de claim. Ook het royement en de langdurige opname in de verschillende frauderegisters zijn volgens Kifid te bilijken. “Consument heeft de duur van de registraties niet betwist en ook geen andere argumenten aangedragen op grond waarvan moet worden geoordeeld dat de registraties disproportioneel zijn”, schrijft de commissie. De uitspraak is bindend.

Reageer op dit artikel