nieuws

Verbond: zzp’er moet zelf verzekering kunnen kiezen

Schade 1232

ZZP’ers moeten zoveel mogelijk keuzevrijheid houden, ook als de overheid zou besluiten tot een verplichte basisverzekering voor zelfstandigen. Dat stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, in reactie op een uitzending van De Monitor.

Verbond: zzp’er moet zelf verzekering kunnen kiezen

De televisie-uitzending ging in de vraag waarom zo weinig zelfstandigen zonder personeel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Verzekeraars zouden vooral weinig doen om zzp’ers met een fysiek zwaar beroep en oudere zelfstandigen aan een AOV te helpen.

Verzekeringsgraad verbeteren

Volgens de Verbondsdirecteur is het zaak dat zelfstandigen de verzekering kunnen afsluiten die bij ze past. Hij stelt dat het mogelijk is om de verzekeringsgraad sterk te verbeteren, door een combinatie van financiële prikkels met goede voorlichting en ondersteuning. Het Verbond werkt samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan een programma dat zelfstandigen helpt bij het maken van een passende en bewuste keuze.

Verplichte basisverzekering

Ook als zzp’ers en de overheid concluderen dat een verplichte basisverzekering wenselijk is, dan moet volgens Weurding het belang van zelfstandigen goed voor ogen worden gehouden. Zelfstandigen die al passend zijn verzekerd, moeten in zijn optiek niet gedwongen worden over te stappen naar publieke variant, die mogelijk minder aantrekkelijk is.

Persoonlijke situatie

Het Verbond vindt het van groot belang dat er nog iets te kiezen blijft voor zzp’ers die bewust ‘eigen baas’ zijn geworden. “Een publieke verzekering sluit natuurlijk nooit aan op alle wensen van elk individu. Een zelfstandige moet daarom altijd uit de publieke basisverzekering kunnen stappen en de optie houden om alsnog een verzekering af te sluiten die past bij zijn persoonlijke situatie”, aldus Weurding.

Reageer op dit artikel