nieuws

Na twaalf jaar verdwijnt de Milieupool: ‘msv is een regulier product geworden’

Schade 2247

De Nederlandse Milieupool houdt op te bestaan. Per 31 december 2019 wordt de herverzekeringsconstructie opgeheven. Net als de Atoompool en de Terrorismepool wordt de Milieupool beheerd door de Vereende. Volgens manager Pools Hans van der Wouden was het aantal leden van de Milieupool inmiddels door de kritieke ondergrens gezakt. We stelden hem vijf vragen over het opheffen van de Milieupool.

Na twaalf jaar verdwijnt de Milieupool: ‘msv is een regulier product geworden’

Waarom wordt de Milieupool opgeheven?
“Toen we in 2008 begonnen met de pool in zijn huidige vorm werd de milieuschadeverzekering (msv) nog gezien als heel risicovol. Het was een gecompliceerd product en niemand wist goed hoe ze het aan moesten vliegen. In de loop der jaren hebben maatschappijen er zelf voldoende ervaring mee opgedaan. Nu is de msv een regulier product geworden voor veel schadeverzekeraars. Dan kun je jezelf afvragen of je daar nog een pool voor moet handhaven. Daarom hebben we besloten te stoppen.”

Aan de Milieupool was ook het Kenniscentrum Milieu verbonden. Blijft dat wel overeind?
“Nee, ook dat stopt. Je was altijd automatisch lid van het Kenniscentrum als je lid was van de pool. Buiten de acht poolleden hadden we één ander lid van het Kenniscentrum. We merkten dat ook daar de behoefte aan informatie afnam.” 

De Milieupool heeft twaalf jaar bestaan. Was het een succes?
“Dat denk ik wel. We hebben veel mensen duidelijk gemaakt hoe zo’n acceptatieproces in z’n werk gaat en wat de risico’s zijn van een milieuschadeverzekering. We wilden die kennis binnen de schademarkt verspreiden. Dat is gelukt. Er is de laatste jaren ook veel meer aandacht geweest voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van asbestdaken.” 

Was de Milieupool financieel ook succesvol?
“Het is nooit een grote pool geweest, de financiële resultaten waren bescheiden. De Milieupool was ook niet bedoeld voor chemiegiganten als Shell en DSM, maar gewoon voor het mkb. Schilders of eigenaren van onroerend goed met asbest. Het was een bescheiden markt, maar het heeft wel altijd positief gedraaid.” 

Heeft het stoppen van de Milieupool gevolgen voor de overgebleven Atoompool en Terrorismepool?
“Nee, dat zijn nog altijd twee pools die het mogelijk maken dat dergelijke risico’s verzekerd blijven. Daar zijn geen alternatieven voor op de schademarkt. De enige manier om terreur en nucleair risico als markt te verzekeren is in poolverband. Er zijn wel verzekeringen die individuele terrorisme risico’s afdekken. Maar als marktbrede oplossing is de Terrorismepool leidend.”

Reageer op dit artikel