nieuws

Interpolis wil met groene daken sterke stijging neerslagschades halt toe roepen

Schade 2351

Interpolis wil nog dit jaar 70.000 vierkante meter dak beplanten met sedumplanten. Met deze vetplanten hoopt de verzekeraar de groeiende hoeveelheid neerslagschades terug te dringen.

Interpolis wil met groene daken sterke stijging neerslagschades halt toe roepen

Interpolis constateert een toename van meer dan 20% tussen 2011 en 2018 in het aantal schademeldingen aan woningen door extreem weer. Vooral platte daken hebben het daarbij zwaar te verduren. In 2011 herstelde Interpolis voor € 5,5 miljoen aan neerslagschade en in 2018 voor € 9 miljoen.

Minder druk op het dak

Om die stijging een halt toe te roepen begint de verzekeraar uit Tilburg het Groene-Daken-initiatief. Een proef in de thuisstad was al succesvol. Dit jaar nog wil Interpolis 70.000 vierkante meter aan ‘grijze daken’ omtoveren in groene daken.

Een groen dak is een plat dak waarop begroeiing in de vorm van sedumplanten is aangelegd. Groene daken nemen volgens de verzekeraar 25 liter water per vierkante meter op en houden dit ook vast, totdat het water alsnog op normale wijze wordt afgevoerd. “Zo verlicht een groen dak de druk op het dak zelf en de reguliere waterafvoerkanalen. Een groen dak zorgt er ook voor dat het dak twee keer zo lang meegaat en isoleert”, aldus Interpolis.

Biodiversiteit

Een regulier plat dak heeft namelijk veel te lijden van de zon, met name door uv-straling. Door die straling kunnen scheurtjes ontstaan in de dakbedekking, wat bij regenval voor lekkage zorgt. De sedumplanten kunnen deze scheurtjes in de dakbedekking voorkomen.

Daarnaast verwacht Interpolis dat sedumdaken een positief effect hebben op de aanwezigheid van bijen, spinnen en vogels. Samen met de Bijenstichting en de Vlinderstichting gaat de verzekeraar onderzoeken welke bijdrage een groen dak levert aan de biodiversiteit.

Reageer op dit artikel