nieuws

In 2020 één standaard voor afhandelen verkeersongevallen

Schade 1190

Gemeenten, politie, wegbeheerders en slachtofferorganisaties werken aan een standaardprotocol waarin wordt geregeld hoe gemeenten handelen na een ernstig verkeersongeval. Uiterlijk 2020 moet dit klaar zijn. Achmea financiert het project, maar heeft geen inhoudelijke bemoeienis.

In 2020 één standaard voor afhandelen verkeersongevallen

Amsterdam heeft als een van de weinige gemeenten al een gestandaardiseerde aanpak voor verkeersongevallen. Daarmee worden volgens een Achmea-woordvoerder goede resultaten geboekt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten, politie, slachtofferorganisaties, wegbeheerders en consultancybureau DTV nemen daarom die standaard als voorbeeld voor een nieuw VerkeersOngevallenProtocol dat voor alle gemeenten moet gelden.

Leren van ongelukken

Dat protocol moet uiterlijk in 2020 klaar zijn. Het doel is drieledig: aandacht genereren voor slachtoffers of nabestaanden van een dodelijk of ernstig ongeval, het zo snel mogelijk analyseren van de infrastructurele situatie met quick wins om nieuwe ongevallen te voorkomen, en leren van de oorzaak van ongelukken zodat ze op andere locaties kunnen worden voorkomen.

Verzekeraar Achmea is net als de gemeenten Velsen, Alphen aan den Rijn en Tilburg financier van het project. Vanuit de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) steekt de verzekeraar € 25.000 in het protocol. “Wij ondersteunen dit soort initiatieven, omdat ze anders niet van de grond zouden komen”, aldus woordvoerder Bertwin Tiemersma. Achmea praat niet mee over wat er in het protocol moet komen te staan.

Reageer op dit artikel