nieuws

Focwa wil universeel label voor merkspecifiek schadeherstel

Schade 430

Focwa, de brancheorganisatie van schadeherstellers, gaat een label ontwikkelen waarmee universele schadeherstellers kunnen aantonen dat ze ook schades aan nieuwe auto’s kunnen herstellen. Het gaat dan vooral om de rijhulpsystemen en dataverzameling in deze voertuigen.

Focwa wil universeel label voor merkspecifiek schadeherstel

Volgens Focwa-directeur Femke Teeling is een universeel label nodig om de kwaliteit te waarborgen en tegelijkertijd schadeherstel betaalbaar te houden. “Voor een deel van onze achterban biedt merkspecifiek herstel wel degelijk toegevoegde waarde. Daar willen we ook geen afbreuk aan doen. Wel zien we dat voor een andere groep van onze achterban er een groeiende behoefte is naar een universeel label voor merkspecifiek herstel, waardoor zij aan kunnen tonen dat zij de complexiteit van materiaalsoorten en elektronica in de nieuwe auto’s kunnen herstellen”, aldus Teeling.

Toegankelijkheid

De wens voor zo’n universeel label leeft al langer bij schadeherstellers. Begin dit jaar zei Focwa-voorzitter Peter Brussel tegen am:web dat een belangrijk doel voor dit jaar is om merkspecifieke data voor rijhulpsystemen toegankelijk te houden voor universele herstelbedrijven. Een groot deel van de Focwa-achterban is een universele schadehersteller.

“De toename van rijhulpsystemen (ADAS) zorgt voor uitdagingen in onze sector. Die uitdagingen zitten voornamelijk in de toegang van data voor onze bedrijven”, aldus Brussel in januari. “Ik verwacht dat we in 2019 hier echt het verschil in kunnen maken zodat onze ondernemers hun vakmanschap gewoon kunnen blijven uitoefenen en zo de kwaliteit en veiligheid van autorijders kunnen blijven borgen.”

Wanneer het nieuwe label klaar moet zijn, is niet bekend.

Reageer op dit artikel