nieuws

‘Boeingcrashes gaan Europese verzekeraars $ 450 miljoen dollar kosten’

Schade 1331

Grote Europese verzekeraars en herverzekeraars kunnen een gezamenlijke rekening van $ 450 miljoen tegemoetzien voor de vliegrampen in Ethiopië en Indonesië met de Boeing 737 Max. Voor Munich Re zou de schadepost met minstens $ 168 miljoen (€ 150 miljoen) het hoogst zijn.

‘Boeingcrashes gaan Europese verzekeraars $ 450 miljoen dollar kosten’

De totale aansprakelijkheidsclaims van de twee gecrashte toestellen zouden meer dan een miljard dollar bedragen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Twee maanden geleden stortte een Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines kort na de start neer. In oktober 2018 verongelukte eenzelfde toestel van het Indonesische Lion Air, eveneens kort na het opstijgen, in zee.

Terughoudend

CFO Christoph Juecka van Munich Re noemt de schatting van $ 168 miljoen tegen Bloomberg nog erg terughoudend. Swiss Re zou rekening houden met een schadepost van $ 135 miljoen, Hannover Re rekent op $ 56 miljoen. De bestuurdersaansprakelijkheid loopt via Allianz en Zürich. Die verzekeraars zouden samen een nota van $ 91 miljoen tegemoet kunnen zien. Van de verwachte kosten aan de zijde van Amerikaanse verzekeraars heeft Bloomberg geen cijfers.

Voorlopig bestaan deze verliezen overigens enkel op papier. Vermoedelijk duurt het jaren voordat claims worden uitbetaald. Volgens Bloomberg is de aansprakelijkheidspolis van fabrikant Boeing afgetopt op $ 500 miljoen. Een deel van dat risico hebben verzekeraars herverzekerd.

Reageer op dit artikel