nieuws

Aansprakelijkheidsverzekering per minuut: ‘Je komt al snel op het omslagpunt’

Schade 1601

Freelance horecapersoneel dat via werkplatform Temper klussen aanneemt, kan sinds deze maand een aansprakelijkheidsverzekering per gewerkte minuut sluiten. Het Rotterdamse verzekeringskantoor Schreuder Verzekert heeft daarvoor een nieuw product ontwikkeld dat binnenkort mogelijk ook op andere terreinen wordt ingezet. In am:48 bespreken drie experts dit nieuwe concept in de verzekeringsbranche.

Aansprakelijkheidsverzekering per minuut: ‘Je komt al snel op het omslagpunt’

Expert 1: Joop Korver
“Met onze interface willen we de oude wereld van verzekeren verbinden met de nieuwe wereld van de platformeconomie. Zzp’ers willen we iets bieden, waardoor ze wel verzekeringen afsluiten. Uniek aan deze aansprakelijkheidsverzekering is dat je die afsluit per minuut”, vertelt Joop Korver, directeur marketing van Schreuder Verzekert. De polis is te sluiten voor freelancers in de horecabranche die via werkplatform Temper klussen aannemen. Zo’n 80% van de Temper-gebruikers zegt voor 30 à 40 cent per uur zeker een verzekering te gaan afsluiten. “De dekking is gelijk aan een doorlopende aansprakelijkheidsverzekering. De software bouwen we zo dat als een freelancer vaak langskomt, hij automatisch een aanbieding krijgt voor een doorlopende polis.”

De tijd dat iemand een polis voor minimaal een jaar afsluit, gaat voorbij, denkt Korver. Schreuder Verzekert wil de API-technologie ook inzetten voor klussen via andere platformen. “Ook zijn we bezig met de deeleconomie, schadeverzekeringen voor bijvoorbeeld deelauto’s waarbij meer prijsdifferentiatie mogelijk is. Nu worden mensen met meer schadevrije jaren benadeeld bij deelverzekeringen omdat een gemiddelde premie wordt gerekend. Met onze technologie kunnen we een micromaatwerkaanbieding doen.”

We zijn ook bezig met schadeverzekeringen voor deelauto’s, waarbij meer prijsdifferentiatie mogelijk is

Ook aan een AOV-oplossing wil Korver werken, al realiseert hij zich dat dat voor zzp’ers een stuk complexer is, waarbij antiselectie op de loer ligt. “Arbeidsongeschiktheid is niet klusgerelateerd, dekking daarvoor zou altijd aan moeten staan.” Toch verwacht hij dat als de gebruikte technologie zich verder ontwikkelt, ook hier oplossingen voor komen. Op de korte termijn moeten zzp’ers hun hoop vooral vestigen op beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen voor korte periodes. Korver: “Het gaat niet altijd om een klusje van een paar uur, maar het kan ook gaan om een klus van een paar maanden. Ook daar moet een aangeboden dekking perfect bij kunnen aansluiten. Onze software is er klaar voor.”

Expert 2: Paul Schoormans
“Een innovatieve stap en een prima ontwikkeling die aansluit bij de praktijk. Dit soort korte opdrachten komt steeds meer voor en het bewijst dat zzp’ers echte zelfstandigen zijn die zelf hun verzekeringen moeten afsluiten”, reageert Paul Schoormans, beleidsadviseur sociale zaken van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Over de prijs-kwaliteitverhouding kan ik geen oordeel geven, maar de vorm van een verzekering per uur past goed bij de opdrachten.”

Horecaondernemers stellen nu nog niet massaal als voorwaarde dat freelancers een aansprakelijkheidsverzekering hebben, maar volgens Schoormans hebben ook zij baat bij dit product. “Schades kunnen best heftig zijn. Denk aan breuk en bederf of fouten met boekingen. Vaak gaat het om niet heel draagkrachtige opdrachtnemers. Het is goed dat een schade dan op een verzekeraar verhaald kan worden.” De voorwaarden kent hij nog niet, maar hij noemt het erg belangrijk dat de tijdelijke aansprakelijkheidsverzekering dezelfde dekking biedt als de dekking die werknemers hebben via hun werkgever.

Op dezelfde manier kun je de AOV benaderen. Dat zou pas echt innovatief zijn

KHN verwacht dat deze polis navolging krijgt, en noemt dat ook hard nodig. Met de veranderende verhoudingen op de arbeidsmarkt moet ook de sociale zekerheid goed geregeld worden, stelt de brancheorganisatie. “Op dezelfde manier kun je de AOV benaderen. Dat zou pas echt innovatief zijn. Een verzekeraar zal niet zomaar arbeidsongeschiktheid voor alleen gewerkte uren willen verzekeren, maar wat als iemand ten val komt en arbeidsongeschikt raakt tijdens een opdracht? Zo iemand moet een levenslange uitkering kunnen krijgen. Er moet duidelijkheid komen of dat dan op grond is van de gewerkte uren per week, of het aantal dagdelen dat hij beschikbaar was, bijvoorbeeld. Het is aan verzekeraars om met innovatieve ideeën te komen, maar KHN gelooft dat het kan. Dit kan de aanzet vormen.”

Expert 3: Leo Kits
“Dit product is volgens mij echt bedoeld voor de freelancer die een paar keer per jaar een klusje doet en zich daarvoor wil verzekeren. Voor onze achterban biedt het in ieder geval geen uitkomst. Onze zzp’ers hebben het hele jaar door opdrachtgevers”, zegt woordvoerder Leo Kits van ZZP Nederland, de grootste belangenbehartiger van zzp’ers. Hij verwacht dat er daarom geen grote doelgroep is voor de aansprakelijkheidsverzekering per uur die Schreuder Verzekert aanbiedt. Ook voor het meeste freelance horecapersoneel ziet hij de meerwaarde niet. “Ik snap wel dat het handig is als je 4 of 5 uurtjes een klus doet, maar een ondernemer schakelt freelancers meestal niet maar één of twee keer in. En als je meerdere dagen per week 4 uur werkt, kom je al snel op het omslagpunt dat het aantrekkelijker is om een gewone aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.”

Geen enkele verzekeraar gaat arbeidsongeschiktheid verzekeren voor enkel het stukje dat iemand werkt

Volgens Kits is die aansprakelijkheidsverzekering onder zzp’ers ook niet echt een issue. Bijna alle zelfstandigen sluiten een doorlopende polis. “De prijs is niet heel hoog en ze zijn makkelijk te sluiten, voor heel veel beroepen bestaan verzekeringen op maat. Deze vorm van verzekeren per uur wordt gebracht als iets nieuws, en dat is het waarschijnlijk ook, maar dan wel voor een heel beperkte doelgroep.”

Toepassing van het concept op andere verzekeringen voor zzp’ers ziet Kits evenmin zitten. Hij acht de kans klein dat Schreuder een oplossing in deze vorm vindt voor AOV’s. “Geen enkele verzekeraar gaat arbeidsongeschiktheid verzekeren voor enkel het stukje dat iemand werkt. Voor AOV’s voor zzp’ers moet een oplossing eerder gevonden worden in goede voorlichting.”

Reageer op dit artikel