nieuws

Vier grootste zorgverzekeraars schreven in 2018 allemaal zwarte cijfers

Schade 2017

VGZ maakt weer winst. Na een verlies van 107 miljoen euro in 2017, schreef de zorgverzekeraar vorig jaar 81 miljoen euro bij. 2018 was sowieso een goed jaar voor de zorgverzekeraars in Nederland. Achmea, CZ, VGZ en Menzis behaalden allemaal een positief resultaat. Samen hebben de vier zorgverzekeraars ongeveer 90 procent van de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt in handen.

Vier grootste zorgverzekeraars schreven in 2018 allemaal zwarte cijfers

Achmea was in 2018 goed voor een resultaat van 129 miljoen euro. De verzekeraar die actief is met labels als Zilveren Kruis en FBTO moest over 2017 nog een verlies melden van 223 miljoen euro. CZ maakte het verlies uit 2017 precies ongedaan. Toen werd er 140 miljoen euro verlies geleden, in 2018 was dat bedrag de winst. Menzis valt als vierde verzekeraar wat uit de toon. Hoewel de verzekeraar een winst meldde van 20 miljoen euro, was dat een daling ten opzichte van het resultaat een jaar eerder. In 2017 maakte Menzis nog 40 miljoen euro winst.

Premiestijging

De reden dat drie van de vier zorgverzekeraars hun verlies konden ombuigen, is vooral toe te schrijven aan premiestijgingen en meevallers van zorgkosten uit eerdere jaren. Alle verzekeraars meldden last te hebben gehad van de matige beursresultaten. De winst had nog hoger kunnen uitvallen zijn als de beleggingsopbrengsten uit het laatste kwartaal van 2018 niet zo waren tegengevallen. 

Reageer op dit artikel