nieuws

TVM moet kosten fysiotherapie Belg levenslang vergoeden

Schade 6711

De rechtbank in Assen heeft bepaald dat TVM Verzekeringen in Hoogeveen de kosten voor fysiotherapie van een Belg, een zeventiger, levenslang moet vergoeden. Dit komt neer op een bedrag van ruim € 19.000. Tevens krijgt het slachtoffer van een verkeersongeval € 7.500 smartengeld.

TVM moet kosten fysiotherapie Belg levenslang vergoeden

De Belg raakte in september 2014 op 68-jarige leeftijd gewond bij een ongeval in de Noord-Brabantse gemeente Gilze en Rijen. Als gevolg hiervan heeft hij zoveel pijnklachten dat hij zijn hobby’s vissen en biljarten niet meer kan uitoefenen. Bovendien zijn zijn sociale contacten als gevolg van het ongeluk tot een minimum beperkt en moest hij verhuizen van een vrijstaande woning met grote tuin naar een appartement. De enige schuldige aan het ongeval is een automobilist die is verzekerd bij TVM.

Statistische levensverwachting

De rechtszaak handelde onder meer om de vraag wat de statistische levensverwachting van het slachtoffer is om het schadebedrag vast te stellen, alsook over de vraag of de Belg wel tot het bereiken van de statistische eindleeftijd fysiotherapie nodig heeft. Het slachtoffer zelf gaat uit van een levensverwachting van 84 jaar. Volgens TVM ligt die echter op 79 jaar, omdat een in 2016 in België geboren jongen volgens de statistieken gemiddeld 78,78 jaar in leven blijft.

De rechtbank gaat daar niet in mee en baseert zich op het rapport Gezonde levensverwachting van European Health & Life Life Expectancy uit 2015. Hierin staat dat in 2013 de levensverwachting op 65-jarige leeftijd in België voor een man 17,8 jaar was. De rechtbank gaat daarom uit van 83 jaar als statistische eindleeftijd voor het bepalen van de schadevergoeding.

Degeneratieve afwijkingen

TVM betwist dat de man tot het einde van zijn leven fysiotherapie nodig heeft en baseert zich er op dat is vastgesteld dat de toestand als geconsolideerd kan worden beschouwd vanaf 1 april 2015. Bovendien voerde de verzekeraar aan dat de Belg al op leeftijd is en dat de degeneratieve afwijkingen in de wervelkolom, die zijn huisarts heeft vastgesteld, ook zonder het ongeval pijn hadden opgeleverd. Bovendien vindt TVM dat niet onderbouwd is dat de behandelingen daadwerkelijk bijdragen aan een blijvende vermindering van klachten

Suggestieve stelling

De rechtbank veegde de argumenten van de verzekeraar van tafel. “De stelling van TVM dat eiser ook zonder ongeval pijn zou hebben gehad, is suggestief en niet met medische gegevens onderbouwd. De enkele vermelding dat sprake is van lichte degeneratieve afwijkingen is hiervoor onvoldoende.”

De Belg had een immateriële schadevergoeding van €15.000 euro gevraagd. De rechtbank heeft die echter vastgesteld op € 7.500.

Reageer op dit artikel