nieuws

Oppositie wil meer letselschadebescherming voor ondernemers in aardbevingsgebied

Schade 668

Vijf politieke partijen uit de oppositie roepen minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) op een garantie te verstrekken dat ondernemers nooit aansprakelijk kunnen worden gesteld voor letselschade door een aardbeving. Ze dienden daartoe gisteren een motie in. De bewindsman ontraadt die.

Oppositie wil meer letselschadebescherming voor ondernemers in aardbevingsgebied

Vijf oppositiepartijen maken zich zorgen om de positie van mkb’ers in de aardbevingsregio in Groningen. Ondernemers die een versterkingsadvies voor hun pand hebben, zijn nu niet verzekerd voor letselschade veroorzaakt door een aardbeving, zei Sandra Beckerman (SP) dinsdagmiddag in debat met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Ze kreeg daarin bijval van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PVV en PvdA.

Garantie

Het SP-Kamerlid diende met de vier andere partijen een motie in. Ondernemers zijn volgens Beckerman bezorgd over dit extra risico dat ze lopen. Ze wil dat Wiebes deze mensen garandeert dat ze nooit aansprakelijk zullen worden gesteld voor letselschade door een aardbeving.

De minister ontraadt de motie in deze vorm echter. Wiebes noemde het “naar” dat een ondernemer aansprakelijk gesteld kan worden voor iets waarvoor hij eigenlijk niet zelf verantwoordelijk is. Een garantie dat ondernemers nooit aansprakelijk kunnen worden gesteld, vindt hij echter niet “de juridische route”.

Verhalen op de NAM

Volgens de minister moet het zo zijn dat als een ondernemer aansprakelijk wordt gesteld voor letselschade, hij gewoon verzekerd kan zijn als die aansprakelijkheid bij hem blijft hangen. “We zullen ervoor moeten zorgen dat er voor ondernemers te allen tijde een verzekering is. Maar als de uiteindelijke hoofdoorzaak wel degelijk verhaalbaar is op de NAM, moet de NAM het vervolgens betalen en niet de verzekering of de ondernemer zelf”, aldus Wiebes. Hij zegt dit probleem en mogelijke oplossingen op dit moment te onderzoeken. Eind mei hoopt hij de Tweede Kamer daar meer over te vertellen.

Reageer op dit artikel