nieuws

NVGA am: Innovatieprijs (5): Solera wil complete schadeafwikkeling digitaliseren

Schade 1668

Vijf bedrijven zijn nog in de race om op 10 april de NVGA am: Innovatieprijs te winnen. In aanloop naar de prijsuitreiking stellen we ze voor. Vandaag Quintin Nouwen van Solera. “We willen op basis van foto’s een genormaliseerde schadevastlegging doen, zonder dat iemand naar een schadeherstelbedrijf gaat.”

NVGA am: Innovatieprijs (5): Solera wil complete schadeafwikkeling digitaliseren
Foto: Raphaël Drent

Solera zit op een schat aan data: meer dan een miljard foto’s van schades en meer dan 500 miljoen schadecalculaties van de laatste vijftien jaar. “Met die data trainen we een model om bij eenvoudige schades op basis van foto’s de schade vast te stellen. Waarom zou je straks nog fysiek naar een dossier kijken als er software is die dezelfde uitkomst brengt. Zeker voor de niet-impactvolle schades valt nog veel efficiencywinst te behalen”

Visual intelligence

Nouwen spreekt niet van fotoherkenning, maar van visual intelligence. “De technologie moet de auto kunnen herkennen, het merk, het model en liefst ook het type. En op basis daarvan kan het model dan zeggen: het kost zoveel om deze auto te herstellen en daar zijn deze onderdelen voor nodig.”

Als een klant bij zijn adviseur een schade meldt, wil die adviseur eigenlijk meteen een indicatie kunnen geven van wat de gevolgen zijn voor de premie, aldus Nouwen. “Nu worden schades allemaal keurig afgewikkeld, maar aan het eind van het proces ploft een brief op de mat met je nieuwe premie. Als adviseur kun je de klant vertellen: dit zal het effect zijn als je het wel claimt en dit als je het niet claimt.” Een ander voordeel volgens Nouwen: de klant hoeft maar één keer langs de hersteller en is zijn auto bovendien korter kwijt. Het systeem vertelt al welke onderdelen het herstelbedrijf nodig heeft dat daardoor sneller kan plannen.

Zelflerend

Zover is de technologie nog niet, maar volgens Nouwen lukte het in een pilot in het Verenigd Koninkrijk al wel om een hit rate te halen van 82% in de herkenning van total losses. “Iedere calculatie die er bijkomt, gaat vanaf nu in het model. Zo blijft het model zichzelf trainen.”

Ook Building Blocks, Deck, Perfect Day en Infofolio zijn genomineerd voor de NVGA am: Innovatieprijs 2019. Op 10 april tijdens de Marktdag Volmachten van de NVGA maakt de jury bekend wie van de vijf met de prijs aan de haal gaat. Vorig jaar ging de prijs naar Openclaims dat met een schadeveiling en verhaalservice de schadelast terugdringt.

Reageer op dit artikel