nieuws

Miljoenen subsidie om ladingdiefstal te voorkomen

Schade 955

Nederland krijgt uit een Europese pot voor infrastructuur 4 miljoen euro subsidie voor beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Het geld moet helpen om het aantal ladingdiefstallen terug te dringen. Dat is al jaren een kostenpost voor transportverzekeraars.

Miljoenen subsidie om ladingdiefstal te voorkomen

De 4 miljoen euro subsidie wordt gebruikt voor beveiligde private truckparkeerplaatsen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Er komen nieuwe parkings en ook 800 extra parkeerplaatsen op al bestaande truckstops. De parkeerplaatsen komen langs de belangrijke snelwegen voor transport van en naar de Rotterdamse haven. Bovendien komt er een systeem dat digitaal real-time laat zien hoeveel beschikbare plekken er op de truckparkeerplaatsen zijn.

Zware wissel op schadecijfers

De provincies waar het geld wordt geïnvesteerd zijn ook de plaatsen waar de meeste ladingdiefstallen plaatsvinden. De snelwegen A2, A67 en A73 zijn volgens de politie hotspots voor ladingdieven. In 2017 roofden criminelen 237 keer een verwachtwagen leeg.

Volgens transportverzekeraar TVM vindt 70% tot 80% van de ladingdiefstallen plaats op onbewaakte parkeerplaatsen. De verzekeraar is blij met het geld voor de uitbreiding van het aantal beveiligde parkings. “Zeker omdat het fenomeen ladingdiefstallen nog steeds een zware wissel trekt op de schadecijfers. Een oorzaak van dit hoge cijfer is dat er te weinig bewaakte parkeerplaatsen zijn”, aldus TVM.

Reageer op dit artikel