nieuws

Kifid: Klaverblad moet schade van schoonmaakmiddel aan aanrechtblad vergoeden

Schade 5138 PA

Het ontstaan van kringen op een aanrechtblad in een kwartier tijd doordat schoonmaakmiddel langs de fles drupte, moet worden beschouwd als een onverwachte en plotselinge gebeurtenis. Dat concludeert de Geschillencommissie van Kifid in een klacht tegen Klaverblad. De verzekeraar moet de schade à € 2.621 vergoeden.

Kifid: Klaverblad moet schade van schoonmaakmiddel aan aanrechtblad vergoeden

De Klaverblad-klant maakt de afzuigkap in zijn keuken schoon met HG ‘roestvrijstaal snel glans’. Een paar maal verplaatst hij de fles, zonder dat hij doorheeft dat er een klein beetje vloeistof aan de onderkant was komen te zitten. Na het schoonmaken ontdekt hij een aantal kringen op zijn aanrechtblad. Als hij die schade claimt op zijn Royaal Woonhuisverzekering weigert Klaverblad uitbetaling.

Geleidelijk ontstaan

Volgens Klaverblad is de schade alleen verzekerd als de gebeurtenis plotseling en onverwacht plaatsvindt. Een plotselinge gebeurtenis is volgens de verzekeraar niet iets dat geleidelijk ontstaat. “Het oppakken en terugzetten van de fles heeft zich meerdere keren voorgedaan. Dit is geen gebeurtenis die van het ene op het moment plaatsvond. Het schoonmaakmiddel heeft de mogelijkheid gehad om in het werkblad te trekken. De gebeurtenis is geleidelijk ontstaan en niet plotseling”, aldus Klaverblad.

Krachtig

Onverwacht was de schade evenmin, vervolgt de verzekeraar. “De producten van HG staan bekend om hun krachtige werking. Consument had kunnen weten dat hij werkte met een krachtig schoonmaakmiddel, waarbij extra voorzichtigheid noodzakelijk was. Het feit dat het middel gemakkelijk kan worden gekocht, verandert dit niet.”

Zeer kort tijdsbestek

De Geschillencommissie is het niet eens met Klaverblad. In totaal is de man 15 minuten bezig geweest met schoonmaken. “In die periode vonden diverse voorvallen plaats die alle als effectieve oorzaken van de door Consument geleden schade kunnen worden aangemerkt. Op basis hiervan komt de Commissie tot de conclusie dat er sprake is geweest van een zeer kort tijdsbestek en daarom niet kan worden gesproken van een gebeurtenis die geleidelijk is ontstaan.”

Geen waarschuwing op fles

Ook over de vraag of de schade te verwachten is denkt de Geschillencommissie anders dan de verzekeraar. “Het gebruiken van een krachtig schoonmaakmiddel hoeft immers niet per definitie te leiden tot schade en op de fles van het schoonmaakmiddel stond ook geen waarschuwing voor de agressieve werking van het middel en de kansen op vlekken. Consument hoefde de schade dan ook niet te verwachten.”

De Geschillencommissie concludeert dat er sprake is van een onverwachte en plotselinge gebeurtenis. Daarom moet Klaverblad de schade onder de woonhuisverzekering vergoeden. Die bedraagt € 2.621. De uitspraak is bindend.

Reageer op dit artikel