nieuws

Independer ziet premiestijging WA-verzekeringen afzwakken

Schade 885

WA-autoverzekeringen worden nog steeds duurder, maar minder snel dan voorheen. Online vergelijker Independer concludeert op basis van eigen data dat de gemiddelde WA-verzekering 5 procent duurder is dan vorig jaar. Vorig jaar werd de verplichte aansprakelijkheidsverzekering 13 procent duurder. Independer verwacht niet dat er een einde komt aan de oplopende prijzen. Autoverzekeraars maken nog steeds verlies op hun WA-verzekeringen.

Independer ziet premiestijging WA-verzekeringen afzwakken

De premiestijging voor jongeren is volgens het onderzoek groter dan het totale gemiddelde. De prijzen voor jongeren tot en met 24 jaar namen toe met 7 procent. “Een verschil van 2 procent ten opzichte van het gemiddelde lijkt weinig. Maar premies voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van andere leeftijdsgroepen. Hierdoor hebben zij te maken met zeer hoge premiebedragen. Elke procentuele stijging vertaalt zich daarom al snel naar een flink bedrag in euro’s”, zegt Independer-directeur Coen de Ruiter.

Kleiner aanbod

In 2016 bedroeg de gemiddelde jaarpremie voor jongeren 828 euro. Drie jaar later betalen zij voor een WA-verzekering gemiddeld 1.358, een stijging van 530 euro. Jongeren tot 24 jaar hebben ook minder keuzevrijheid in hun zoektocht naar een autoverzekering. Andere leeftijdsgroepen kunnen gemiddeld uit iets meer dan 20 verzekeraars kiezen. Jongeren krijgen een aanbod van 14 tot 15 verzekeraars.

Reageer op dit artikel