nieuws

Fatale woningbrand begint vaak met sigaret of elektrische apparaat

Schade 1982

De meeste woningbranden met dodelijke slachtoffers zijn ontstaan door onvoorzichtigheid bij roken (33%) en een technisch defect of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Fatale woningbrand begint vaak met sigaret of elektrische apparaat

In 2018 kwamen bij dertig woningbranden 33 mensen om het leven. Bij 83% van de fatale branden was er een factor die de brand versnelde. “Daarbij gaat het om schuimrubber in banken, stoelen en matrassen (56%), een hoge vuurlast (12%) en brandbare vloeistoffen of dampen (12%)”, zegt lector brandveiligheid René Hagen van het IFV. Hij noemt het bovendien verontrustend dat in 43% van de gevallen geen werkende rookmelder aanwezig was.

Andere testmethode zelfdovendheid

“Hoewel sigaretten al sinds 2011 zelfdovend zijn, is roken nog steeds de voornaamste oorzaak van een fatale woningbrand”, aldus Hagen. “Uit eerder onderzoek van de Brandweeracademie is gebleken dat de testmethode voor de zelfdovendheid van sigaretten onvoldoende is om branden door sigaretten te voorkomen. Wij pleiten daarom al enige tijd voor aanpassing van deze testmethode.”

Reageer op dit artikel