nieuws

Donatus: ‘Met eerste giften lijkt herbouw Notre Dame haalbaar’

Schade 2548

Nu miljardairs al een paar honderd miljoen euro hebben toegezegd, is directeur Alphons van der Voorn van kerken- en monumentenverzekeraar Donatus optimistisch over de herbouw van de Notre Dame in Parijs. Hoe het in Frankrijk zit weet hij niet, maar volgens Van der Voorn zijn in Nederland vrijwel alle grote kerken verzekerd, de meeste bij zijn maatschappij. Als vuistregel hanteert Donatus dat minimaal alle kosten gedekt zijn die je hebt als het dak naar beneden komt.

Donatus: ‘Met eerste giften lijkt herbouw Notre Dame haalbaar’

“Ik hoor dat miljardairs al 300 miljoen euro hebben toegezegd. Daar kun je al een behoorlijk stuk mee herbouwen”, reageert directeur Alphons van der Voorn van Donatus op de verwoestende brand in de Notre Dame gisteravond. Hij is optimistisch, ook omdat de Franse president Macron al aankondigde alles in het werk te stellen om de kathedraal te herstellen.

Of en hoe de Notre Dame verzekerd is, weet Van der Voorn niet. “De specifieke situatie ken ik niet. Sowieso is het in het buitenland vaak anders geregeld dan bij ons. Wij verzekeren alleen in Nederland. In sommige landen zijn kerken van de gemeente of van de staat en worden ze ook zo gefinancierd. In Nederland is het kerkgebouw eigendom van het kerkgenootschap. Dat moet ook voor de verzekering zorgen.”

Sint Jan in Den Bosch

Verzekerbaar zou een gebouw als de Notre Dame in ieder geval wel zijn, denkt hij. Donatus is de grootste kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland en heeft meer dan 4.600 gebedshuizen in portefeuille. “Neem de Sint Jan in Den Bosch, de meest iconische kathedraal in Nederland. Wij zeggen altijd: als die kerk wat overkomt, zul je zien dat hij herbouwd gaat worden”, aldus Van der Voorn.

Donatus heeft ook de Sint Jan in portefeuille. Het kerkgebouw is volgens Van der Voorn getaxeerd op een herbouwwaarde van enkele honderden miljoenen. “Bij het bepalen van de herbouwwaarde kijken onze taxateurs naar wat het kost om op dezelfde plek, met dezelfde materialen en een kerk met dezelfde functie te herbouwen.”

Vuistregel: kosten als dak naar beneden komt

De klant bepaalt vervolgens welk percentage van die herbouwwaarde – dat kan ook 100% zijn – hij wil verzekeren. Dat hangt samen met hoeveel premie hij bereid is te bepalen. “Tot dat bedrag keren wij uit, de rest is voor risico van het kerkgenootschap.”

De Sint Jan is volgens de Donatus-directeur niet voor 100% van de herbouwwaarde verzekerd, maar wel een percentage daarvan. Hoe groot dat deel is, mag hij niet zeggen. “Als vuistregel houden wij aan welke kosten je krijgt als het dak naar beneden komt. Zo’n dak is een bepaald bedrag waard, plus de schade die dat in de kerk zelf aanricht, de opruimschade en vooral ook de roetschade. Wij adviseren altijd om minimaal deze kosten te verzekeren.” Volgens hem zit dat in Nederland doorgaans goed. “Vrijwel alle kerken in ons land zijn goed verzekerd.”

Reageer op dit artikel