nieuws

De Goudse groeide in 2018 ook buiten het mkb-segment

Schade 5035

Ondernemersverzekeraar De Goudse heeft een goed jaar gedraaid. Het nettoresultaat kwam uit op 36,3 miljoen euro. De periodieke premieomzet groeide met 10,7 procent, van 443,1 miljoen euro in 2017 tot 490,4 miljoen vorig jaar. Hoewel De Goudse zich voornamelijk richt op het mkb, nam opvallend genoeg ook het premievolume van de particuliere schadeverzekeringen toe. Volgens bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester is dat vooral te danken aan de klantbediening.

De Goudse groeide in 2018 ook buiten het mkb-segment

Volgens Bouwmeester voert De Goudse geen specifiek beleid op groei van de particuliere schadeverzekeringen. “De groei komt niet uit prijsstelling, maar uit onze focus op klantbediening. Je ziet dat collegaverzekeraars zich minder op particuliere verzekeringen via het intermediair richten. Daar pluk je dan de vruchten van.” Ondanks de premiegroei in het particuliere segment, daalde wel het aandeel in de omzet ten opzichte van de zakelijke premie. Vorig jaar was dat 73 procent zakelijk om 27 procent particulier, dit jaar is het aandeel zakelijk een procentpunt gestegen. (74%/26%).

Kernbranches

Voor 2019 wil De Goudse dezelfde koers aanhouden als vorig jaar. “We willen onze groei aan de inkomenkant en schadekant doortrekken”, zegt Bouwmeester. “De verkoop die verleden jaar al lekker liep, gaat nog steeds goed.” Binnen het mkb-segment zal De Goudse dit jaar ook verder kijken dan de kernbranches. “Horeca en de bouw zijn tot in de diepte uitontwikkeld. Daar kunnen we harder groeien. Andere branches gaan we mee aan de slag, daar zijn nog mogelijkheden te halen.” De Goudse kijkt vooral naar zakelijke en persoonlijke dienstverlening, detailhandel en groothandel.

In het levensegment onderzoekt De Goudse de mogelijkheid voor nieuwe proposities. “Veel partijen hebben een run-off-strategie. Vanuit de diversificatiegedachte willen wij juist een running business houden in het levensegment.” Volgens Bouwmeester zijn er ideeën in de lijfrente- en zzp-sfeer, maar is het nog te vroeg om iets over de nieuwe proposities te zeggen.

Anker

Begin dit jaar nam De Goudse een belang van 30 procent in Anker Insurance. De verzekeraar heeft nog geen plannen liggen om dat aandeel in 2019 te vergroten. “We hebben dat heel bewust gecommuniceerd als een samenwerking. We gaan de komende twee, drie jaar gebruiken om met elkaar te kijken of de samenwerking voor beide partijen aantrekkelijk is. Daarna maken we de balans op”, zegt Bouwmeester.

Vivat

In 2018 werd De Goudse ook volledig eigenaar van VLC en Partners, het voormalige Van Lanschot Chabot Mandema. Nieuwe overnames sluit Bouwmeester niet uit. “We kijken altijd naar verzekeringsportefeuilles. We draaien zoals je zult begrijpen niet mee in het Vivat-traject, maar stel dat het zou komen tot een splitsing en een van de kopers wil specifieke portefeuilles afstoten, dan zijn we daar wel nadrukkelijk voor in de markt.” Volgens Bouwmeester speelt er overigens nog niets en is hij ook niet door een potentiële Vivat-koper benaderd in dit kader.

Reageer op dit artikel