nieuws

Building Blocks wint NVGA am: Innovatieprijs 2019 met data driven underwriting

Schade 2492

Datasciencebedrijf Building Blocks is de winnaar geworden van de NVGA am: Innovatieprijs. De jury riep data driven underwriting uit tot dé innovatie in het volmachtkanaal van dit jaar. Building Blocks nam de prijs in ontvangst tijdens Marktmiddag Volmachten in Den Haag.

Building Blocks wint NVGA am: Innovatieprijs 2019 met data driven underwriting

Volgens Building Blocks stelt data driven underwriting volmachten in staat om de winstgevendheid van het portfolio te verbeteren tot een combined ratio van 80% met volumebehoud of zelfs groei. Resultaat boekte het bedrijf al bij onder andere Verzekeruzelf en de Kilometerverzekering. Bij die klanten ging de combined ratio respectievelijk 15% en 19% omlaag. “Dat is gelukt door niet alleen premies te verhogen, maar ook door kortingen te geven”, zei data translator Mara Leest tijdens de pitch voor de jury.

Gevolgen van premieaanpassingen

Building Blocks analyseert de individuele risicovoorspellingen binnen het portfolio. De portefeuille wordt vervolgens verdeeld in segmenten op basis van klantprofielen en winstgevendheid. Ook analyseert het systeem wat de gevolgen zijn van premieaanpassingen (omhoog en omlaag). Het bedrijf gebruikt daarvoor historische data – uit zowel publieke bronnen als klantdata van het volmachtbedrijf – om te voorspellen hoe premie, risico en combined ratio zich zullen ontwikkelen.

Risicoprofielen

Volgens Building Blocks helpen hun modellen volmachtbedrijven afscheid te nemen van niet-winstgevende delen van een portefeuille met autoverzekeringen. Nu verhogen verzekeraars vaak generiek de premie, aldus Leest. Het gevolg daarvan is dat de goede klanten, met een laag risicoprofiel, weglopen. Dat leidt er vervolgens toe dat de premie nog verder omhoog moet. Je moet volgens haar juist zorgen dat de klanten met een hoog risicoprofiel besluiten over te stappen. Dat kan door de premie voor die groepen fors te verhogen.

Eerdere winnaars

Het is de derde keer dat de NVGA am: Innovatieprijs wordt uitgereikt. In 2017 was Neerlandse met de overstromingsverzekering de eerste winnaar. Vorig jaar viel Openclaims met schadeverhaalservice WA Connect in de prijzen.

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren dit jaar Solera (met Visual Intelligence Solution), Infofolio (met Adresscan 360 Managementmonitor), Deck (met een ‘all-in-oneverzekering’) en Perfect Day (met Perfect Day Cyber Security).

In de jury zaten Hermen van der Lugt (CEO Stichting Voorbereiding Pallas-reactor), Robert Witteveen (We-InvenT), Roger van der Linden (vicevoorzitter Adfiz en eigenaar Van der Linden Adviesgroep), Jannie Benedictus (hoofdredacteur am:) en Michael van Romondt (bestuurslid NVGA en eigenaar kantoor Eijgendaal & Van Romondt).

Reageer op dit artikel