nieuws

Schadelast dwingt Allianz tot extra premieverhoging in Auto

Schade 4101

Allianz verhoogt per 1 mei de premie voor een groot aantal schadeverzekeringen, waaronder de motorrijtuigenpolissen. Daarmee doet de maatschappij nog een schepje bovenop de per 1 maart al doorgevoerde premiestijging in Auto. De schadecijfers vallen tegen, luidt de verklaring.

Schadelast dwingt Allianz tot extra premieverhoging in Auto

Allianz kijkt scherp naar de winstgevendheid in de portefeuilles. Zo zijn per 1 januari de premies voor vrachtwagens en bussen met 15% opgeschroefd. Begin dit jaar kondigde het bedrijf al aan op meer terreinen premieverhogingen door te voeren. “Op sommige segmenten in de schadeportefeuille viel de ontwikkeling van de combined ratio tegen. Wij houden deze ontwikkeling nauwgezet in de gaten en zullen daar waar nodig ook de nodige maatregelen nemen.”

Verhoging WA en casco per maart

Dat was geen loos dreigement: per 1 maart is een premieverhoging doorgevoerd in de motorrijtuigenportefeuille. “Meer schadeclaims, hogere schadeherstelkosten en toenemende (buitengerechtelijke) kosten bij letselschades”, verklaarde Allianz in een mededeling aan het intermediair. Zowel voor zakelijke als particuliere personenauto’s is de WA-premie met 8,5% verhoogd. (Beperkt) casco is 3% duurder geworden. De premies voor bestelauto’s zijn per 1 maart met 8% (WA) en 5% (beperkt en volledig casco) opgekrikt. Motor- en camperpolissen werden 5% (WA) en 3% (casco) duurder, voor caravans ging de cascopremie 7,5% omhoog. “De algemene ontwikkeling van de schadelast en de verwachte stijging hiervan door de nieuwe Wet Vergoeding Affectieschade per 1 januari, houden wij nauwlettend in de gaten. Waar nodig zullen wij hierop anticiperen”, aldus Allianz.

Premies in mei verder omhoog

De schadelast blijkt de pan uit te rijzen: amper drie weken na de premieverhoging kondigt Allianz opnieuw een premieverhoging aan, maar nu over de volle breedte van de schadeportefeuille. De premiestijging gaat in per 1 mei. De motorrijtuigenportefeuille is opnieuw aan de beurt: “Wij zien dat de schadelast binnen onze portefeuille meer stijgt dan wij hadden voorzien. Daarom voeren wij per 1 mei 2019 een nieuwe premie-aanpassing door. Deze premie-aanpassing geldt voor verzekeringen met een contractvervaldatum vanaf 1 mei 2019.” De wijziging komt in de plaats van de eerder gemelde premiestijgingen. Daardoor gaan bezitters van een personenauto voor de WA-premie niet 8,5%, maar 14,5% meer betalen. De verhoging van de cascopremie is verdubbeld naar 6%. Dezelfde stijgingen gelden voor bestelauto’s, motoren en oldtimers.

Woonhuisverzekeringen worden gemiddeld 5% duurder, de premie voor inboedelpolissen gaat 3% omhoog. Op rechtsbijstandpolissen wordt 2,1% indexatie toegepast en tot slot worden rechtsbijstand-, aansprakelijkheids-, doorlopende reis- en brommerverzekeringen onder het voormalige London-label omgezet naar Allianz-tarieven.

Reageer op dit artikel