nieuws

NVGA am: Innovatieprijs (1): Perfect Day wil poortwachter vormen tegen een cybertsunami

Schade 1256

Vijf bedrijven zijn nog in de race om op 10 april de NVGA am: Innovatieprijs te winnen. In aanloop naar de prijsuitreiking stellen we ze voor. Vandaag Liesbeth Kempen van Perfect Day: “Cyber hangt als een donkere wolk boven het mkb. Bedrijven denken: hackers zijn eng, daar moeten we iets mee, maar het is allemaal duur en ingewikkeld. Wij bieden een oplossing waarmee ondernemers hun eigen bedrijf doorlopen en nagaan wat ze kunnen doen om veiliger te worden.”

NVGA am: Innovatieprijs (1): Perfect Day wil poortwachter vormen tegen een cybertsunami
Foto: Raphael Drent

Dat is volgens Kempen hard nodig, want bedrijven zijn veel minder veilig dan ze denken. Perfect Day houdt zelfs rekening met een cybertsunami. “Nu zit de dreiging nog bij de corporates, maar dat gaat naar een lager niveau. Dat betekent dat de premies voor cyberverzekeringen enorm gaan stijgen”, zegt André Vendrig (rechts op de foto) van volmachtbedrijf Verheul, dat nauw betrokken is bij Perfect Day.

In anderhalf uur tijd neemt Perfect Day een vaste vragenlijst door met de ondernemer. “Nooit met een IT’er, altijd de eigenaar want als hij erin gelooft, wordt het ook uitgevoerd”, aldus Kempen. Eventueel worden bepaalde technische vragen nog gecheckt bij de IT-leverancier van het bedrijf. Dat levert een rapport op met verbeterpunten. Zo’n pakket kost € 995 voor een mkb’er tot 50 man personeel. Kempen: “We beginnen ook met abonnementen. Dan nemen we vier keer per jaar contact op en werken we pas echt aan veiligheid. Eén keer een setje maatregelen horen is niet genoeg.”

Vier volmachtkantoren

Perfect Day komt voort uit het innovatielab Sparklab van NN en is ontwikkeld samen met vier volmachtkantoren: Centraal Volmachtbedrijf, Vrieling, Klap en Verheul. Kempen noemt het een nieuwe vorm van krachtenbundeling. “Waar veel volmachtkantoren samenwerken op de verzekeringsinhoud, hebben wij iets waar geen polis voor nodig is. We trekken samen op in iets dat goed is voor het volmachtkantoor, maar nog beter voor onze klanten. En we willen zorgen dat verzekeraars hier ook voordeel van hebben.”

Geen polissen verkopen

Kempen ambieert een poortwachtersfunctie, besluit ze haar betoog. “Ik denk dat 80% tot 90% van de Nederlandse mkb’ers het niet voor elkaar heeft. Ze zijn zo lek als een mandje. Als wij 60% tot 70% veiliger kunnen maken, is onze missie al geslaagd. We willen de schadelast beperken door cyberrisico te verkleinen. Het is niet onze ambitie polissen te verkopen, maar ik denk wel dat verzekeraars hier een polis achter kunnen zetten.”

Ook Deck, Solera, Building Blocks en Infofolio zijn genomineerd voor de NVGA am: Innovatieprijs 2019. Op 10 april tijdens de Marktdag Volmachten van de NVGA maakt de jury bekend wie van de vijf met de prijs aan de haal gaat. Vorig jaar ging de prijs naar Openclaims dat met een schadeveiling en verhaalservice de schadelast terugdringt.

Reageer op dit artikel