nieuws

Auto’s moeten vanaf 2022 uitgerust zijn met zwarte doos

Schade 1758

Alle auto’s die vanaf 2022 op de Europese markt komen moeten een data recorder aan boord hebben. Naast zo’n zwarte doos moeten fabrikanten onder andere noodremsystemen, een achteruitrijcamera, een systeem dat waarschuwt bij afleiding en slaperigheid en technologie om de rijstrook te houden standaard inbouwen.

Auto’s moeten vanaf 2022 uitgerust zijn met zwarte doos

Hierover hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad overeenstemming bereikt met de lidstaten. De laatste twee instanties moeten nog wel formeel instemmen. EU-commissaris voor Industrie Elżbieta Bieńkowska hoopt hiermee het aantal verkeersdoden tot 2038 met 25.000 te verminderen. Ook kunnen door de maatregelen 140.000 slachtoffers met ernstige verwondingen worden voorkomen, denkt ze.

Zelfde impact als gordels

Volgens Bieńkowska zijn negen op de tien verkeersongelukken het gevolg van menselijke fouten. “We kunnen en moeten actie ondernemen om dit te veranderen. Met de nieuwe geavanceerde veiligheidsvoorzieningen die verplicht worden, kunnen we dezelfde impact hebben als toen de veiligheidsgordels voor het eerst werden geïntroduceerd”, aldus de EU-commissaris.

Veel van de verplichte functies zitten al in de duurdere auto’s. Vanaf 2022 moet elke auto ermee uitgerust zijn. Voor bussen en vrachtwagens moet ‘direct vision’-technologie zorgen voor het verdwijnen van de dode hoek.

Verzekeraars willen meer

Nederlandse verzekeraars tonen zich al een tijdje voorstander van een black box in elk voertuig. Die gegevensrecorder kan data verzamelen over wat er voorafging aan een ongeval. Vorig jaar pleitte het Verbond ervoor om in die datarecorder ook het voertuigidentificatienummer op te slaan. Zover gaat de Europese richtlijn niet.

 

Reageer op dit artikel