nieuws

‘Autoleasemaatschappijen moeten schadevrije jaren bijhouden’

Schade 5116

Autoleasemaatschappijen moeten zich aansluiten bij Roy-data, zodat de schadevrije jaren van hun klanten worden geregistreerd. Dat vindt de Consumentenbond.

‘Autoleasemaatschappijen moeten schadevrije jaren bijhouden’

Leaserijders raken zo zo hun opgebouwde jaren niet zomaar meer kwijt en dat kan volgens de bond honderden euro’s autoverzekeringspremie schelen. Autoverzekeraars geven hun klanten korting op hun premie op basis van schadevrije jaren of een opslag bij schades. Die jaren worden bijgehouden in de centrale database Roy-data wanneer de verzekering op naam van de automobilist staat. Bij leaseauto’s is dat vaak niet het geval.

Hogere premie

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat maar 5 van de 45 leasemaatschappijen aangesloten zijn bij Roy-data. De bond geeft een voorbeeld van een voormalig leaseautorijder die tien jaar schadevrij reed in een leaseauto. Toen hij vervolgens een eigen auto wilde verzekeren, accepteerde de verzekeraar die tien schadevrije jaren niet, waardoor hij in plaats van €32 €81 per maand moet betalen voor zijn verzekering.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ook de schadevrije jaren die vóór de leaseperiode zijn opgebouwd niet meer meetellen wanneer een verzekering voor een eigen auto wordt afgesloten. De meeste autoverzekeraars tellen deze niet meer mee als de automobilist langer dan drie jaar geen eigen autoverzekering had. De meeste autoleasecontracten lopen vier tot vijf jaar.

Schadevrije jaren

De Consumentenbond roept leasemaatschappijen op zich aan te sluiten bij Roy-data. Ook vraagt de bond verzekeraars schadevrije jaren toe te kennen voor zogenoemde leaseverklaringen. In deze verklaringen, die door sommige leasemaatschappijen na afloop van het leasecontract wordt gegeven, staat genoteerd of en welke schades zijn gereden. Verschillende verzekeraars accepteren die nu niet als schadevrije jaren en geven hooguit een no-claimkorting. Een leaseverklaring is geen oplossing voor het vervallen van schadevrije jaren die zijn opgebouwd vóór de leaseperiode.

Reageer op dit artikel