nieuws

Arbiter beslist over slepende brandkwestie Nh1816 Texel

Schade 4799

Er is een einde gekomen aan de discussie over het bedrag dat verzekeraar Nh1816 moet vergoeden aan Texelaar Dirk Trap wiens woning in vlammen opging, evenals een appartement dat hij verhuurde. De ingeschakelde arbiter heeft het bedrag definitief vastgesteld op € 647.000.

Arbiter beslist over slepende brandkwestie Nh1816 Texel

Op 2 maart vorig jaar zorgde een oververhit pannetje frituurvet ertoe dat  vijf woningen op Texel door brand werden verwoest. Trap woonde in één van de huizen en hij was de verhuurder van het appartement waar de brand ontstond. Hij lag daarop lange tijd in de clinch met zijn verzekeraar over de herbouwkosten en probeerde via het Tros-consumentenprogramma Radar zijn gelijk te halen.

Onderverzekerd

Trap was voor een totaalbedrag van ruim € 495.000 verzekerd voor zijn eigen huis en het appartement. De schade werd direct na de brand vastgesteld op € 605.000 euro door de expert van de verzekeraar. Hoewel de inwoner van Texel onderverzekerd was, kon hij dit bedrag tegemoetzien, omdat hij tevens verzekerd was tegen onderverzekering.

Zelf vroeg Trap een offerte op bij een plaatselijke aannemer. Die offreerde ruim € 765.000 voor de herbouw van de huizen. De expert van Nh1816 en de expert van de inwoner van Texel konden geen overeenstemming bereiken over de hoogte van de herbouwkosten. Conform de polisvoorwaarden is de kwestie daarom voorgelegd aan de onafhankelijk expert, die nu een bindende uitspraak heeft gedaan.

Reële kosten herbouw

Nh1816 vergoedt bij garantie tegen onderverzekering de reële kosten van herbouw, ook als die hoger zijn dan het verzekerde bedrag. Echter is het niet zo dat de verzekeraar zonder meer akkoord gaat met een offerte die een verzekerde overlegt. De kosten moeten redelijk zijn.

In het geval van Trap heeft de verzekeraar een offerte opgevraagd bij een tweede plaatselijke aannemer, die het woonhuis en appartement kon herbouwen voor een bedrag dat de verzekeraar wel wilde uitkeren. Wanneer een verzekerde wil vasthouden aan zijn eigen aannemer, zijn de meerkosten voor hemzelf.

Reageer op dit artikel