nieuws

Aansprakelijkheidsverzekeraar hoeft niet op te draaien voor schade na brandstichting

Schade 3736

Interpolis hoeft niet op te draaien voor de schade die een klant heeft aangericht als gevolg van brandstichting bij een supermarkt. Dat heeft de geschillencommissie van Kifid bepaald.

Aansprakelijkheidsverzekeraar hoeft niet op te draaien voor schade na brandstichting

De man heeft een aansprakelijkheidsverzekering bij Interpolis lopen. Hij stichtte in maart 2014 brand in een container met plastic die nabij een supermarkt stond. Schade bijna 1,5 miljoen euro. De opstalverzekeraar, Delta Lloyd, stelde de man aansprakelijk voor de schade. Die probeerde daarop de schade bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar Interpolis te claimen, omdat hij ten tijde van de brandstichting, waarvoor hij strafrechtelijk is veroordeeld, licht verminderd toerekeningsvatbaar was.

Terecht beroep op opzetclausule

De geschillencommissie stelt in haar niet-bindende uitspraak dat de verzekeraar terecht een beroep heeft gedaan op de opzetclausule. “De licht verminderde toerekeningsvatbaarheid van consument brengt niet mee dat hem van de schadeveroorzakende handeling geen verwijt kan worden gemaakt en het beroep op de opzetclausule om die reden niet kan slagen.”

De man stichtte samen met iemand anders brand in een container naast een supermarkt, waarna het vuur oversloeg op de supermarkt zelf. Die ging hierdoor in vlammen op. Na de veroordeling, stelde de opstalverzekeraar hem aansprakelijk voor de schade.

Klacht niet in behandeling genomen

De man heeft de aansprakelijkstelling vervolgens bij Interpolis gemeld, omdat hij van mening was dat die vanwege zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid moest opdraaien voor de schade. Die wees de aansprakelijkheidsstelling af, waarna de man naar Kifid stapte. Die nam de klacht aanvankelijk echter niet in behandeling, omdat het klachtinstituut niet beslist over zaken waarvan de schade meer dan € 1 miljoen bedraagt. Daarop heeft Delta Lloyd de vordering te verlagen naar € 995.000 exclusief vertragingsrente en kosten, waarop de commissie zich wel boog over de klacht.

Reageer op dit artikel