nieuws

Verbond: ‘Meerdere verzekeraars noemen Brexit als uitsluitingsvoorwaarde’

Schade 2682

Het Verbond van Verzekeraars krijgt geregeld vragen binnen van leden over de gevolgen van de Brexit. Bijvoorbeeld over WA-, transport-, reis-, AVB- en productaansprakelijkheidsverzekeringen. De branchevereniging brengt ook de toezichthouder op de hoogte van deze vragen. Het Verbond constateert ook dat meerdere verzekeraars in zakelijke contracten de Brexit specifiek als uitsluitingsvoorwaarde opgenomen hebben.

Verbond: ‘Meerdere verzekeraars noemen Brexit als uitsluitingsvoorwaarde’

De transportsector krijgt in grote mate te maken met de gevolgen van de Brexit. Daar zitten ook verzekeringsconsequenties aan. Het Verbond werpt bijvoorbeeld de vraag op of lading die bederft door lange wachttijden bij de grens wordt vergoed. “Het antwoord hangt van veel verschillende factoren af, waaronder de voorwaarden en de omstandigheden. De aansprakelijkheid voor de vervoerder is via internationale verdragen gelimiteerd. Dat is prettig voor de vervoerder, maar een risico voor de eigenaar van de lading. Voor handel met het VK is dit nieuw maar op andere bestemmingen buiten de EU niet.”

Groene kaart

Voor particuliere verzekeringen kunnen er ook vragen rijzen, bijvoorbeeld als er een vastgesteld dekkingsgebied is. Het Verbond stelt dat WA-verzekeraars zich moeten voorbereiden op een no-deal scenario waarin zij een aanzienlijk deel van de groene kaarten moeten vervangen.

Intermediair

Hoe groot de impact van de Brexit wordt voor verzekeraars, valt uiteraard nog niet te zeggen en hangt af van de politieke afspraken. Het Verbond blijft regelmatig nieuwe relevante informatie publiceren. Binnenkort houdt de Stichting Assurantie Registratie (SAR) een mini-symposium om verzekeraars en intermediairs bij te praten over de branchespecifieke gevolgen.

Reageer op dit artikel