nieuws

Tilburg kan niet bij Centraal Beheer aankloppen voor slachtoffers chroom-6

Schade 1506

De gemeente Tilburg hoeft er niet op te rekenen dat verzekeraar Centraal Beheer de schadevergoeding dekt aan slachtoffers die zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6 in een NS-werkplaats in de Brabantse stad. De verzekeraar vindt de regeling die de gemeente en de NS voorstellen te coulant. De kosten vallen daarom niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Tilburg kan niet bij Centraal Beheer aankloppen voor slachtoffers chroom-6

Deze week maakten de gemeente Tilburg en de NS bekend € 10 miljoen uit te trekken voor slachtoffers van chroom-6. Ruim achthonderd mensen kwamen tussen 2004 en 2012 in aanraking met het kankerverwekkende chroom-6 op een NS-werkplaats. Zij krijgen volgens het voorstel een vergoeding van € 7.000. Mensen die ziek zijn geworden kunnen daar een extra bedrag tot € 40.000 aan schadevergoeding krijgen.

Te coulant

Centraal Beheer Achmea, de toenmalige verzekeraar van de gemeente Tilburg, heeft laten weten dat de kosten niet zijn gedekt onder de aansprakelijkheidsverzekering. “CBA ziet de regeling als te coulant, waardoor er niet wordt voldaan aan de reguliere criteria voor de beoordeling van aansprakelijkheid”, staat in de stukken die vandaag naar de gemeenteraad zijn gestuurd.

De verzekeraar is wel bereid een bedrag te vergoeden voor claims die worden voorkomen. Daarover zijn gemeente en Centraal Beheer nog in overleg. Tilburg en de NS delen de kosten van de schadevergoedingsregeling. Beide partijen willen € 5 miljoen euro voor hun rekening nemen.

Reageer op dit artikel